Ferastrasul mare (Mergus merganser) populeaza America de Nord, Asia, Europa, inclusiv Islanda. Este partial migrator si se intalneste iarna in regiunile din Europa Centrala pe lacuri si rauri mari. Ca pasare clocitoare apare frecvent in nordul si estul Germaniei. Traieste exclusiv pe malurile apelor dulci. La noi in tara apare destul de rar si numai ca oaspete de iarna.

In general, ferastrasul mare are corpul foarte lung si zvelt, iar capul este impodobit cu moturi de pene. Masculul este colorat splendid, are capul negru-verzui lucios, spatele negru si abdomenul alb cu nuante rosiatice. La femela partea superioara a capului si ceafa sunt de culoare cafenie-roscata, iar spatele cenusiu-albastru.

Au ciocul lung, ingust si zimtuit pentru prinderea si retinerea pestilor alunecosi, care alcatuiesc hrana lor preferata. Pasarea adulta ajunge la lungimea de 58-66 cm si greutatea de 1,5-2 kg.

Ferestrașul mare cu pui

Perechile se intalnesc in adaposturile de iarna. Cuibul este plasat intr-o adancitura in sol, intre pietre, tufisuri, pe salcii, sau in scorburi. Din cuiburile asezate la inaltimi puii sar pe sol, dar sunt aparati de lovituri prin puful lor bogat. Ponta consta in 7-14 oua clocite numai de femela. Perioada de clocire dureaza 22-26 de zile, timp in care masculul ii asigura hrana. Apoi ies puii care sunt hraniti si aparati de ambii parinti.

Citește și:  Mamba verde est-african (Dendroaspis angusticeps), un șarpe veninos

Ferastrasul mare este una dintre cele mai rapide pasari acvatice si cea mai mare din cele sapte specii de ferastrasi. Are corpul aerodinamic, adaptat la inotul pe sub apa si la un zbor iute si usor. In aer poate atinge 100 km/ h.

Face parte din ordinul Anseriformes si familia Anatidae.

Video – Ferastrasul mare (Mergus merganser):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.