Ciocarlanul (Galerida cristata) populeaza regiunile din Asia, Europa de Est si Vest. In tara noastra este cunoscuta si sub numele de ciocarlia motata si este o pasare sedentara.

Se poate recunoaste usor dupa motul de pene din mijlocul capului. Penajul pe partea dorsala este crem cu desene cafenii, iar pe partea ventrala este mai deschis, bate in alb, pieptul si partile laterale sunt roscate. Are ciocul ascutit, de culoare crem, picioarele galbene-portocalii, irisul maroniu. Corpul are lungimea de 17 cm, greutatea este de 30-45 g iar deschiderea aripilor de 28-34 cm.

Se aseamana cu ciocarlia, dar nu este ca ea – o pasare migratoare. Deseori poate fi observata in spatii deschise, pe marginea soselelor, pe campurile din jurul satelor. Iarna pot fi vazute carduri mici zburand in cautarea hranei. Este o pasare insectivora, de aceea se hraneste cu insecte, doar in perioadele nefavorabile consuma si seminte.

Pasărea cântătoare ciocârlanul

Perioada de imperechere este in lunile aprilie-iunie. Isi construieste cuibul pe pamant, ascuns in ierburi. Femela depune 4-6 oua albe sau galbui cu pete gri-maronii, pe care le cloceste doua saptamani impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Uneori sunt crescute si trei serii de pui pe an. Puii la inceput sunt acoperiti cu puf si sunt hraniti de parinti cu larve de insecte. Destul de repede, dupa 10 zile ei sar din cuib, iar dupa 20 de zile incep sa zboare.

Aceasta pasare obisnuieste sa cante in timpul zborului dar si atunci cand sta pe sol. Zboara in sus fluturand drept sau in linii elicoidale, apoi coboara plutind incet.

Ciocarlanul face parte din ordinul Passeriformes si familia Alaudidae.

Video – Pasarea cantatoare ciocarlanul (Galerida cristata):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.