Cinteza de iarna (Fringilla montifringilla) este o pasare care locuieste in nordul palearcticii si vine in tara noastra ca oaspete de iarna, in numar variabil de la un an la altul.

Are corpul lung de 13-14 cm, greutatea de 19-22 g, deschiderea aripilor de 24-28 cm. Penajul masculului difera de cel al femelei. In anotimpul cald masculul are aripile, capul si coada de culoare neagra, iarna aceste zone sunt colorate in negru, alb si caramiziu.

Pieptul este portocaliu, partea ventrala alba, ciocul si picioarele galbui. Femela are un penaj mai deschis, predomina culorile cafeniu, maroniu si bej. Pieptul este portocaliu deschis, burta alba.

Hrana sa este alcatuita din seminte, insecte, fructe de padure si diferite nevertebrate. Consuma in special seminte de floarea soarelui si gandacei.

cinteza de iarna

Prefera zonele cu paduri de conifere, dar este intalnita si in parcuri sau gradini. Isi face cuibul din crengute, radacini, licheni, fire de iarba, par si pene, in copaci sau garduri vii. Femela depune o singura ponta pe an, formata din cinci pana la sapte oua, pe care le cloceste singura. Masculul ii asigura hrana necesara zilnic. Puii sunt hraniti de ambii parinti.

Citește și:  Lupul roșu (Canis rufus), cea mai rară specie de lupi

Iarna pot fi vazute stoluri mari de cinteze care sunt in cautarea hranei, pe terenuri arabile, in paduri cu fagi si conifere. In perioada clocitului, obisnuiesc sa stea in perechi, sau uneori in grupuri mai mici. In general cuibareste in partea de nord-est a Europei, centrul Suediei, sudul Norvegiei, centrul Rusiei si in Scandinavia.

Cinteza de iarna face parte din ordinul Passeriformes si familia Fringillidae.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.