Cojoaica de padure (Certhia familiaris) este o pasare cataratoare, vioaie, numita la noi in tara si cojoaica cu degete lungi. Nu migreaza, sta la noi pe tot parcursul anului. Este raspandita in Europa si Asia, de aceea este cunoscuta si sub numele de cojoaica eurasiatica. Prefera zonele muntoase, cu paduri mixte sau paduri de conifere. In Italia apare in muntii Alpi si Apenini.

Penajul pe partea dorsala este de culoare cafenie, cu puncte si pete albe, iar pe partea ventrala este alb cu putine pete maronii. Are ciocul ascutit, lung si putin curbat in jos, nu este apt pentru a ciocani, seamana mai mult cu o sabie.

Picioarele sunt maronii, prevazute cu gheare puternice si lungi. Datorita penajului asemanator cu al scoartei copacilor, poate fi observata destul de greu. Are lungimea de 12 cm, greutatea de 12 g si deschiderea aripilor de 18-20 cm.

Reuseste foarte bine sa scoata cu ciocul insectele si larvele din crapaturile scoartei. Destul de rar isi cauta hrana pe ziduri, stanci si pietre, sau pe sol. Consuma si larve de insecte, furnici, paianjeni si altele.

Citește și:  Specii de sfrâncioci din familia Laniidae

De obicei, aceste pasari traiesc in perechi dar si in tovarasia altor specii asemanatoare, cum sunt de exemplu ciocanitorile. Isi construiesc cuiburile destul de simplu, in scorburile copacilor. Cresc o singura serie de pui pe an. La mijlocul lunii aprilie, femela depune cinci sau sase oua pe care le cloceste singura o perioada de 15 zile. Puii sunt hraniti de ambii parinti cu larve si insecte.

Cojoaica de padure face parte din ordinul Passeriformes si familia Certhiidae.

Video – Cojoaica de padure (Certhia familiaris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.