Drepneaua neagra (Apus apus) este o pasare migratoare raspandita aproape in toata Europa, Africa de Nord si Asia. Prefera zonele cu pesteri sau locuri stancoase. Este intalnita foarte des in orase, mai ales in zonele cu cladiri vechi sau case.

Penajul este de culoare neagra, doar sub cioc are o mica zona albicioasa. Ciocul este scurt, dar cu deschidere larga. Are aripile foarte lungi, adaptate pentru zboruri pe distante mari. Se aseamana cu randunica.

Picioarele sunt scurte, iar corpul de forma aerodinamica. Nu apar diferente mari intre femela si mascul. Lungimea corpului este de 17 cm, greutatea de 35-45 g, iar deschiderea aripilor de 46-48 cm.

Este o pasare insectivora, de aceea se hraneste cu insecte, pe care la fel ca randunica le prinde din zbor. Isi face cuibul din diferite vegetale, puf si par, in gaurile si crapaturile zidurilor, sub streasina caselor, sau in scobiturile stancilor.

Pasărea drepneaua neagră

Femela depune o singura ponta pe an, de doua sau trei oua, cate unul in fiecare zi, pe care le cloceste o perioada de trei saptamani impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Puii sunt hraniti de parinti cca. 45 de zile, apoi zboara, parasesc cuibul definitiv, devin independenti. Abia dupa doi sau trei ani ajung la maturitate si cuibaresc.

Citește și:  Află cum se hrăneau dinozaurii

O caracteristica deosebita a acestor pasari este ca zboara foarte mult, chiar obisnuiesc sa doarma in timpul zborului. Stationeaza doar cand clocesc si isi hranesc puii. Se ridica la inaltimi mari, apoi planeaza cu aripile intinse, coboara incet si apoi se ridica, facand cercuri si mentinand o viteza de zbor constanta. Emit sunete stridente mai ales in perioada de imperechere, mai-august.

Drepneaua neagra face parte din ordinul Apodiformes si familia Apodidae.

Video pasărea drepneaua neagră (Apus apus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.