Gymnorhina tibicen este o pasare comuna in New South Wales care se aseamana cu cotofana europeana. Traieste in regiunile impadurite, dar si in cele de campie cu ierburi inalte din Australia, Noua Guinee si Noua Zeelanda.

Are lungimea corpului de 43 cm, coada de de 14 cm si lungimea aripii de 27 cm. Ochii sunt mari cu irisul de culoare rosie sau maronie, ciocul este maro, drept si lung, iar picioarele de lungime medie si nuanta gri-inchis.

Penajul sau este frumos colorat, iar cantecul deosebit si original atrage deseori atentia asupra ei. Martorii spun ca are un cantec frumos dar oarecum ciudat, fiecare nota este clara iar la final sunetele sunt suieratoare ca de flaut. Partea superioara si posterioara a spatelui, ceafa si cateva pene ale aripilor sunt albe, in rest penajul are un colorit inchis, negru.

Are obiceiul sa zboare in locuri deschise in zonele cu palcuri de copaci. Hrana sa este format in principal din insecte, larve, gandaci, fluturi, furnici, broaste, soareci, scorpioni, hoituri, paianjeni si alte mici nevertebrate. Este si o extraordinara consumatoare de lacuste pe care le distruge in numar mare, dar si de albine si viespi. Uneori mananca si cereale, fructe, tuberculi.

Cand simte pericolul, are tendinta sa atace cu ciocul ei lung ascutit si puternic si sa se razbune. Isi infoaie penele, isi intinde aripile si coada si isi ataca inamicul cu furie. Deseori au loc cocniri violente si agresive intre masculi mai ales in perioada de imperechere sau intre reprezentantii unor grupuri diferite in momentul cand isi apara teritoriul. Au tendinta de a ataca pe la spate, pe neasteptate si de a-si hartui intrusul pana cand il alunga din zona sa, dincolo de linia de frontiera a teritoriului.

Gymnorhina tibicen
Gymnorhina tibicen

Incepand cu lunile august-septembrie si pana in luna ianuarie incepe perioada de imperechere. Acum femela si masculul isi construiesc un cuib in forma de ceasca, pe ramura unui copac inalt (de eucalipt, paducel, ulm, pin), alcatuit din crengute subtiri, frunze, plante si fire de iarba uscate, in care dupa imperechere este depusa ponta. Femela produce trei sau patru oua care au un colorit albastrui-deschis spre alb cu mici pete rosiatice sau maronii.

Ouale sunt clocite timp de 3 saptamani, dupa care eclozeaza si apar puii golasi, rozii, orbi cu ciocul si picioarele destul de mari comparativ cu marimea corpului. Dupa 10 zile incep sa vada, iar hrana lor este asigurata doar de femela si consta din insecte si larve de insecte. Masculul nu ajuta nici la incubarea oualor nici la hranirea puilor, el doar aduce hrana femelei pe toata perioada clocitului.

Speranta de viata la pasarea Gymnorhina tibicen este de aproximativ 25 de ani. Aceaste pasari au obiceiul uneori sa atace si trecatorii mai ales in perioada de imperechere cand sunt mai agresive. De aceea oamenii care se apropie de cuibul lor poarta mereu palarii, umbrele sau casti de protectie impotriva eventualelor atacuri ale acestor pasari. In Australia aceasta specie este protejata prin lege, ranirea sau uciderea ei este interzisa.

Video – Pasarea Gymnorhina tibicen:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.