Pasarea Kiwi (Aperyx australis) cunoscuta si sub numele de strutul sitar, cu ani in urma popula intreaga Noua Zeelanda. Numarul acestor pasari a fost redus foarte mult de vanatul intensiv, despadurire si pradatori (hermeline, porci, caini, pisici).

Sunt pasari terestre, de talie mica, au corpul indesat, gatul scurt si gros. Pot ajunge la inaltimea de 50-65 cm si greutatea de 1,5-4 kg. Ciocul lor este foarte lung, de cca. 15 cm, putin indoit in jos, in partea lui terminala se deschid narile, iar la baza este prevazut cu numerosi peri.

Aripile apar ca doua cioturi, ascunse bine in pene, picioarele sunt scurte si groase, au cate patru degete fiecare, coada lipseste. Corpul este acoperit de pene lungi, moi, care atarna in jos, de culoare castanie. Puii au acelasi colorit ca adultii.

Pasarea Kiwi traieste singura prin padurile umede cu solul moale, in care poate patrunde cu usurinta in cautarea hranei. Cu ajutorul simtului olfactiv bine dezvoltat si cu ciocul ei lung, ea gaseste larve de insecte, viermi, cicade, centipede, frunze cazute si alte animale mici.

Citește și:  Specii de păsări din Africa - Grangurul cu cap negru (Oriolus larvatus)

Pasărea Kiwi

In cautarea hranei preferate ea se conduce in special dupa simtul olfactiv, in urma adaptarii la viata nocturna ochiul este mult regresat (este aproape oarba). Auzul este bine dezvoltat. Poate sa-si impinga intregul cioc in pamant pentru a ajunge la hrana dorita.

In perioada de reproducere traiesc in perechi. Femela depune doua pana la patru oua, la intervale lungi de timp. In raport cu marimea corpului acestea sunt foarte grele, ajung la 450 g.

Folosindu-se de picioarele cu gheare foarte puternice, ea scormoneste la radacinile copacilor niste adancituri in care asaza ouale. Acestea sunt clocite numai de mascul. Dupa aproximativ trei luni puii sparg coaja si ies acoperiti deja cu pene.

Populatia indigena polineziana din Noua Zeelanda considera aceste pasari ca fiind sacre, apartinand zeului padurilor. Numai capetenia vechilor luptatori maori avea dreptul sa manance carnea lor si sa foloseasca penele la fabricarea unei pelerine pe care o purta pe spate.

Pasarea Kiwi este pe cale de disparitie, face parte din ordinul Apterygiformes si familia Apterygidae.

Video – Pasarea Kiwi (Aperyx australis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.