Zana impodobita este o micuta pasare colibri cu un penaj deosebit de interesant, specializata ca si alte specii aseamanatoare pe o anumita hrana – nectarul florilor. Ca la toti colibri exista un puternic dimorfism sexual intre cele doua sexe avand in vedere coloritul remarcabil al penajului. La mascul apare pe cap o creasta lunga si rosie si in zona gatului smocuri lungi de pene cu varfuri negre care ii creeaza aspectul unui guler ca o colereta cafenie.
Pe partea dorsala a corpului penajul sau este in nunate inchise cu irizatii verzui, aripile au penele cele mai lungi negre, iar partea ventrala este in nuante stralucitoare mai deschise. La femele aceste podoabe de pene lungi – creasta si gulerul – nu apar deloc. Ochii sunt mici si rotunzi ca doua margele negre, sunt pozitionati pe partile laterale ale capului. Ciocul este scurt, drept si roscat, iar picioarele mici,in nuante gri-inchis spre negru.
Acest colibri minuscul nu depaseste lungimea de 7 cm si greutatea de 2 g. Traieste in regiunile impadurite tropicale si subtropicale umede dar si cele de campie sau in savanele din nordul Americii de Sud, Trinidad, Brazilia, Guyana, Venezuela, Guyana si Surinam.
In perioada de imperechere masculul executa zboruri in jurul femelei, tinandu-si zbarlite penele lungi de pe cap si din jurul gatului. Hrana lor consta in specal din nectar dar si insecte. Falfaie rapid din aripi in aer, poate zbura inainte si inapoi sau sa se mentina in aer la un punct fix astfel incat cu ciocul sa patrunda in tubulatura florilor spre a le culege nectarul cu aparatul lingual de forma speciala.
In perioada clocitului femela isi construieste un cuib din fire de iarburi uscate si panza de paianjen. Acesta are forma de cupa si este pozitionat la inaltime mare, la o bifurcatie a crengilor unui copac. Dupa imperechere femela isi depune ouale in cuib, le cloceste singura iar dupa eclozarea lor apar puii pe care ii hraneste tot singura si ii ocroteste fara ajutorul masculului.
Zana impodobita are denumirea stiintifica de Lophornis ornatus, face parte din ordinul Trochiliformes, familia Trochilidae. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.