Corbul de mare albastru (Sula nebouxii) apartine familie Sulidae – a corbilor de mare si a gastelor de mare. Aceasta familie cuprinde 9 specii de pasari marine mari care au aripile lungi si ascutite, corpul de forma alungita perfect adaptat pentru a plana de la inaltime mare deasupra apei.

Particularitatea acestei pasari partial migratoare consta in picioarele de un albastru intens, gatul gros, puternic si ciocul gri-verzui. Arealul sau se intinde din vestul Mexicului si pana la regiunile din nord-vestul Americii de Sud. Colonii de corbi de mare se gasesc mai ales pe Insulele Galapagos, pe insulele din apropiere de Mexic si Ecuador.

Exemplarele adulte au lungimea corpului de 80-85 cm si greutatea de 1,5 kg. Intotdeauna masculul este mult mai usor si mai mic decat femela, de aceea se scufunda cu usurinta in apele de tarm de adancime mica. Penajul este maroniu cu alb, pe cap cu dungi dese, pe aripi in nuante mai inchise, coada lunga si ascutita. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, la baza ciocului, cu irisul de culoare galbena.

Corbul de mare albastru este o pasare care zboara in largul marii, mereu in cautarea pestilor care inoata la suprafata apei. Cand observa prada preferata – alcatuita din calamari, macrou de Pacific, ansoa, sardine, pesti zburatori – se arunca asupra ei de la o inaltime considerabila, ca o sageata cu capul in jos si aripile stranse, uneori se scufunda in apa la adancimi relativ mari si apoi iese la suprafata victorios cu hrana in cioc.

Citește și:  Pescărușul albastru din Noua Guinee (Dacelo novaeguineae), cea mai mare specie de pescăruș

Corbul de mare albastru

Deseori prinde pestele din zbor atunci cand acesta sare deasupra apei. Este o pasare zburatoare excelenta, traieste aproape exclusiv in aer, parcurge distante mari in cautarea hranei, doar pe sol are un mers cam neindemanatic, vaneaza dimineata devreme si dupa-amiaza tarziu.

Aceste pasari se reproduc pe tot parcursul anului, insa fiecare femela depune oua o data la 8 luni. In perioada de imperechere coloritul albastru al picioarelor masculilor are un rol important in curtarea femelelor, deoarece acestea aleg mai ales exemplarele cu o nuanta mai intensa si resping pe cele de un albastru-gri. Masculul executa un dans in fata femelei, se misca in jurul ei, deschide aripile, ridica capul si ciocul in sus, scoate sunete stridente.

Ponta consta din 2-3 oua albe care sunt depuse in cursul unei saptamani intr-un cuib amenajat pe insula, apoi acestea sunt clocite de ambii parteneri timp de 40 de zile, schimbandu-se intre ei. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt hraniti si ocrotiti de parinti timp de 3 luni apoi reusesc sa-si caute hrana singuri si devin independenti. Puii ajung la maturitatea sexuala la varsta de 3-4 ani.

Corbul de mare albastru face parte din ordinul Suliformes, familia Sulidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Corbul de mare albastru (Sula nebouxii):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.