La noi în țară apare șorlița mare care este cunoscută și cu numele de șorlița roșie, gaia roșie sau gaia furcată. Această pasăre are denumirea științifică de Milvus milvus și este răspândită în Europa, Insulele Canare, Asia de Vest, Africa de Nord, Insulele Capului Verde. Este o pasăre de pradă parțial migratoare și considerată în pericol de dispariție.

Milvus milvus
Milvus milvus

Șorlița mare are corpul de mărime puțin mai mare decât a unui corb, are lungimea de 61-66 cm și greutatea de 750-1000 g. Penajul masculului este asemănător cu cel al femelei.

Coloritul este predominant cafeniu, picioarele sunt galbene și ochii au irisul de culoare galbenă. Femela are penele de pe piept galbene. La noi în țară această pasăre a fost observată în lunile de vară în Delta Dunării. Are coada bifurcată, aripile lungi, iar zborul ei este lin și maiestuos.

Milvus migrans
Milvus migrans

O altă specie este șorlița brună care are denumirea științifică de Milvus migrans. Zborul ei este planat cu aripile perfect orizontale. Are lungimea corpului de cel mult 58 cm, anvergura aripilor de 130-155 cm și greutatea de până la 940 g. Această pasăre de pradă apare în toată Europa, are obiceiul să cuibărească în zonele umede, în scorburile copacilor înalți, uneori chiar aproape de așezările umane.

Citește și:  Maimuța urlătoare mexicană (Alouatta pigra) din America Centrală și Mexic

Hrana sa constă din insecte, broaște, păsări, pești, șerpi, mamifere mici. Există mai multe specii ale genului Milvus migrans și anume: Milvus migrans migrans, Milvus migrans govinda, Milvus migrans lineatus, Milvus migrans affinis, Milvus migrans formosanus, Milvus migrans parasitus, Milvus migrans aegyptius.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.