Cea mai mica specie a familiei Cracidae este cocosul hoco pitic (Ortalis motmot) care este o pasare de vanat ce populeaza regiunile impadurite din nordul Americii de Sud, din Guyana, Venezuela, Surinam si altele.

Este o pasare arboricola, de talie subtire, ce poate ajunge la lungimea corpului de 38-53 cm si greutatea de 380-600 g. Are coada lunga, formata din 12 rectrice, ce par retezate la capat.

Cocosul hoco pitic (Ortalis motmot)

Pe corp penajul este predominant maroniu cu nuante roscate pe partea dorsala, mai deschis pe partea ventrala, in zona pieptului impiestritat cu alb, iar pe cap maro. Ciocul este puternic, cu varful curbat in jos, de culoare cenusie, iar deasupra partii superioare se observa foarte bine orificiile nazale deschise.

Ochii sunt pozitionati pe partile laterale ale capului si au irisul de culoare neagra. Picioarele sunt de lungime medie, cu degete lungi, gheare tari si ascutite.

In perioada clocitului, in lunile octombrie-noiembrie, femela isi construieste un cuib pe ramura unui copac secular bine ales, din nuiele mici si fire de iarba uscate, la o inaltime de cca. 2 m deasupra solului. Femela depune o singura ponta pe an, formata din doua pana la patru oua, de culoare alb-galbui.

Citește și:  Vezi unde trăiește liliacul cu spate golaș al lui Davy (Pteronotus davyi)

Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti. Puii au abilitatea de a alerga foarte repede, chiar inainte de a invata sa zboare, de aceea pot fi observati fugind pe ramurile copacilor. Cand se simt in pericol se ascund imediat in frunzisul arborilor.

Cocosul hoco pitic

Aceste pasari nu migreaza, traiesc mai mult in copaci, vin mai rar pe sol, in special atunci cand merg in grup in cautarea hranei, care consta in fructe de padure, pe care le iau de pe sol sau din pomi. Sunt foarte zgomotoase, glasurile lor sunt disonante si stridente, se aud in special dimineata.

Cocosul hoco pitic face parte din ordinul Galliformes, genul Ortalis. Nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Cocosul hoco pitic (Ortalis motmot):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.