Bananaguitit (Coereba flaveola) este o pasare micuta si vioaie ce apartine de genul Coereba si care mult timp a fost incadrata de cercetatori in grupul cintezoilor. Aceasta pasare este aseamanatoare vrabiutelor sau pasarelelor de gradina, iar habitatul ei este format din regiunile cu savane din estul si nordul Americii de Sud, dar si cele cu pasuni, campii intinse, deseori este intalnita la marginea padurilor umede tropicale cu vegetatie multa. Apare de asemenea si in Insulele Caraibe. Pana in prezent se cunosc 41 de subspecii ale acestui gen de pasari ce zboara in aceleasi zone ca si Coereba flaveola.

Hrana acestei pasari este formata din nectarul florilor.

De asemenea se hraneste cu insecte si larve de insecte, cu artropode si fructe. Are capacitatea de a se adapta perfect mediului uman astfel apare deseori in parcuri si gradini si este atrasa de oameni prin boluri cu zahar granulat – hrana preferata a acestei pasari ceea ce a facut sa fie numita si ,,pasarea de zahar”.

Are corpul foarte mic, nu depaseste lungimea de 11 cm si greutatea de 5,5-19 g, iar penajul este foarte frumos, pe partea dorsala in nuante de culori gri, pe partea ventrala in nuante galbene si albe, aripile sunt negre si au cateva pene albe grupate in acelasi loc astfel incat alcatuiesc o pata luminoasa, capul este negru iar in dreptul ochilor chiar deasupra lor apare cate o dunga alba si lunga ce se intinde de la cioc pana spre ceafa.

Citește și:  Broasca țestoasă de baga (Eretmochelys imbricata) – Una din cele mai mici țestoase marine

Bananaguitit

Zona inferioara a gatului este in ton albastrui. Picioarele sunt scurte dar robuste, se termina fiecare cu trei degete indreptate inainte si unul inapoi, toate prevazute cu gheare ascutite si curbate, ca la toate speciile de pasari din ordinul Passeriformes. Ciocul este mic, subtire si foarte putin curbat in jos, are un colorit inchis, spre negru.

Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare neagra. Cand se apropie de flori spre a culege nectarul se foloseste de ciocul subtire dar si de limba sa lunga si aspra.

In perioada clocitului femela isi face pe ramurile copacilor un cuib de forma sferica cu un singur orificiu mic lateral (atat cat sa poata intra in el) din fire de iarba uscata si alte materii vegetale in care dupa imperechere depune 2-3 oua mici. Acestea sunt clocite doar de femela si apoi dupa eclozarea lor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti si de mascul.

Bananaguitit face parte din ordinul Passeriformes si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video -Pasari din America de Sud – Bananaguitit (Coereba flaveola):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.