Ibisul rosu (Eudocimus ruber) este o pasare minunata cu penaj rosu stralucitor si aripile marginite cu negru. Traieste in regiunile mlastinoase si pe malurile raurilor in nordul si estul Americii de Sud, dar si in sudul Americii Centrale. Nu este o pasare migratoare.

Pasarea adulta are lungimea de 56-68 cm, deschiderea aripilor de 85-95 cm si greutatea de 775-925 g. Penajul femelei este la fel cu al masculului. Au ciocul si picioarele rosii, capul si gatul sunt golase. Puii au un colorit maroniu cu zone albe.

In perioada de reproducere, aceste pasari viu colorate se aduna in stoluri mari, de zeci de mii de exemplare, in tinuturile mlastinoase de coasta din nordul Americii de Sud, in zonele cu mangrove si lagune si pe raurile cu maree.

Pasarile dintr-o colonie formeaza perechi pentru a se imperechea. Isi construiesc cuiburile in copacii din apropierea apelor. Femela depune doua pana la patru oua pe care le cloceste singura.

Citește și:  Petrelul lui Wilson (Oceanites oceanicus), o pasăre migratoare cât o rândunică

ibisul rosul

Precum celelalte specii, ibisul rosu isi gaseste hrana folosindu-se de simtul tactil si mai putin de cel vizual. El sondeaza noroiul moale cu ciocul sau lung si incovoiat, mergand incet prin apa mlastinoasa.

Hrana sa preferata este formata din crustacee, pesti si insecte acvatice. Are un comportament asemanator starcilor si celorlalte specii de ibisi, ziua se hraneste la sol, iar seara zboara in copaci pentru a se odihni si a se feri de pradatori.

Este crescut in multe gradini zoologice. In salbaticie traieste 15 ani, in captivitate aproximativ 20 de ani.

Ibisul rosu face parte din ordinul Pelecaniformes si familia Threskiornithidae.

Video – Ibisul rosu (Eudocimus ruber):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.