Cocorul incoronat (Balearica regulorum) este o pasare foarte usor de recunoscut datorita coroanei sale de pe cap – creasta de culoare aurie, formata din pene rezistente si lungi. Aceasta pasare nemigratoare populeaza zonele mlastinoase, dar si terenurile cultivate din sudul si estul Africii.

Interesant la aceasta specie este faptul ca se poate catara in copaci (pentru a se odihni sau a se refugia din fata animalelor de prada), abilitate ce nu apare la alte specii de cocori. Exemplarele adulte au corpul lung de 1-1,1 m si cantaresc aproximativ 3-4 kg. Penajul este asemanator la ambele sexe si deosebit de frumos.

Pe gat si pe umeri penajul este gri-deschis, pe spate este gri-albastrui, aripile sunt rotunjite cu pene albe, crem si maronii, partea ventrala este cenusie, iar coada este neagra. Zona din spatele ochilor este alba, fruntea este neagra, iar deasupra ochilor apare cate o mica pata rosie, alungita. Ochii sunt mici, migdalati cu negru si irisul de culoare alb-cenusie.

Ciocul este scurt, tare, putin aplatizat si de culoare gri. Sub cioc, chiar la barbie, prezinta ciucuri mari de culoare rosie. Picioarele sunt foarte lungi, puternice, negre, terminate cu degete mari si gheare curbate.

Cocorul încoronat

O particularitate a acestor cocori este traheea lunga, ce apare infasurata ca un furtun in regiunea sternului. Astfel prin acest tub lung sunetele emise de pasari sunt amplificate si devin mai puternice. Ele se aseamana cu sunetele de trompeta si se aud de la cativa kilometri, uneori sunt mai stridente, alteori mai gatuite.

Citește și:  Dahalokely tokana, noua specie de dinozauri descoperită în Insula Madagascar

Masculul si femela formeaza perechi pe viata si isi consolideaza legatura in perioada de imperechere prin dansuri orchestrate de sunete special emise pentru a se impresiona intre ei. In perioada clocitului femela isi face un cuib intr-un loc mlastinos, din nuiele, radacini si ierburi, in stufaris si depune de regula un numar de 2-3 oua.

Acestea au un colorit deschis si sunt clocite atat de femela cat si de mascul, schimbandu-se intre ei. Perioada de incubatie dureaza o luna, apoi ouale eclozeaza si apar puii care sunt destul de bine dezvoltati si doar dupa cateva zile reusesc sa paraseasca cuibul. Hrana acestor pasari consta in special din insecte si seminte, mici vertebrate si uneori fructe.

Cocorul incoronat face parte din ordinul Gruiformes, familia Gruidae. Nu este o specie in pericol de disparitie. In Africa de Sud aceasta pasare este mult vanata de localnici, prinsa in capcane, iar ouale sale sunt colectate din cuiburi.

Video – Cocorul incoronat (Balearica regulorum):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.