Cotofana tanager (Cissopis leveriana)Familia Thraupidae cuprinde cele mai colorate specii de pasari din America. Una dintre aceste specii este cotofana tanager (Cissopis leveriana), care populeaza regiunile cu paduri si tufisuri tropicale din America de Sud, la altitudini de pana la 2000 m. De asemenea apare si in zonele cultivate si suburbiile oraselor.

Pasarile adulte au lungimea corpului de 28 cm si greutatea de 69-76 g. Penajul pe gat, cap si piept este albastrui-luminos, pe abdomen si laterale este alb, aripile sunt negru cu alb, iar coada este lunga si neagra, marginita cu alb. Ochii sunt mici, rotunzi, cu irisul de culoare galbena. Ciocul este gros si scurt, de culoare cenusie. Picioarele sunt de lungime medie, cu degete puternice, prevazute cu gheare mari, tari si curbate.

Cotofana tanager prefera zonele impadurite, unde isi gaseste hrana preferata mai usor, atat la nivelul solului cat si in tufele joase. Aceste pasari nemigratoare traiesc in grupuri mici formate din 10 exemplare, sau in pereche, in coronamentul copacilor.

Citește și:  Cum arăta amfibianul Eryops, află totul aici

Se hranesc in special cu seminte, dar si fructe, insecte si larve de insecte. In perioada clocitului femela isi construieste un cuib in forma de cupa, din material vegetal, pe sol, chiar sub copaci sau in vegetatia densa a arbustilor.

Cotofana tanager

De regula depune doua oua, care sunt incubate de femela o perioada de 12-13 zile. Dupa eclozarea oualor apar puii care sunt ocrotiti si hraniti de ambii parinti, cu insecte si larvele acestora. Deseori raman in pereche tot timpul anului, de aceea aceste pasari nu canta foarte mult.

Cotofana tanager face parte din ordinul Passeriformes, genul Cissopis si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Cotofana tanager (Cissopis leveriana):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.