Pe cursul superior si mijlociu al Fluviului Nil din Africa poate fi observata o specie de pasari – forfecarul african (Rynchops flavirostris) – care se aseamana foarte mult cu chirighitele, deosebindu-se de acestea doar prin forma interesanta a ciocului. Acesta este lung, puternic comprimat lateral, asemanator cu taisul unui cutit. Partea inferioara a ciocului este cu mult mai lunga decat cea superioara, iar culoarea este rosie-portocalie, doar varful galbui.

Caracteristici fizice și comportament de vânătoare

Această pasăre este ușor de recunoscut după ciocul său roșu-portocaliu, cu partea inferioară mai lungă decât cea superioară, adaptat perfect pentru a „tăia” apele în căutarea hranei.

Multe exemplare se gasesc si pe cursurile raurilor repezi, in lagune, mlastini, iazuri, sau plajele cu nisip din Mozambic, Botswana, Angola si Senegal.

Adultii au lungimea corpului de 36-42 cm, deschiderea aripilor de 105 cm si greutatea de 100-200 g. Penajul masculului este asemanator cu al femelei, de culoare alba pe fata, gat, coada, partea ventrala si neagra pe ceafa, spate si aripi. Picioarele sunt scurte si rosii, ochii sunt mici, cu irisul de culoare neagra.

Forfecarul african

Habitatul variat al Forfecarului African

Cand soarele apune forfecarul african obisnuieste sa planeze fara zgomot cat mai aproape de suprafata apei si sa-si scufunde din cand in cand fara zgomot ciocul inferior, tinandu-l sub apa cateva minute. Acesta este modul lui de capturare a hranei care consta din insecte ce stau pe apa, plancton si mici pestisori.

In perioada clocitului forfecarii africani isi fac cuiburi in colonii de cate 50 de perechi, alaturi de alte specii de pasari. Cuibul se aseamana cu o adancitura simpla in nisip, in care femela depune in perioada de reproducere din lunile martie-iunie un numar de doua pana la patru oua. Acestea sunt clocite de femela si de mascul, schimbandu-se intre ei, timp de 3 saptamani. Puii sunt acoperiti cu puf albicios pe partea ventrala si in rest au pete negre.

Forfecarul african face parte din ordinul Charadriiformes, familia Rynchopidae. Este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare fiind foarte mic si in continua scadere.

Impactul schimbărilor climatice asupra Forfecarului African

Forfecarul african este în mod particular vulnerabil la schimbările climatice care afectează râurile și lagunele sale natale. Creșterea temperaturilor și modificările regimurilor de precipitații pot perturba disponibilitatea hranei și calitatea habitatului. Această secțiune detaliată ar urma să exploreze cum schimbările climatice influențează comportamentul de reproducere și supraviețuirea speciei, evidențiind necesitatea măsurilor de conservare adaptative. Aceasta ar putea fi adăugată la sfârșitul articolului, înainte de concluzii, oferind un apel la acțiune pentru protecția acestei specii pe cale de dispariție.

Video – Forfecarul african (Rynchops flavirostris):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.