Poate una dintre cele mai frumoase insule din Statele Unite ale Americii este Oahu, fiind, totodata, si cea mai mare insula din arhipeleagul Hawaii. Oahu a fost descoperita in anul 1778 de catre echipajul celebrului capitan James Cook, mai cu seama in timpul expeditiei, a treia la numar, in Pacific. Insula din arhipeleagul Hawaii este cunoscuta indeosebi legendelor sale, precum si peisajelor frumoase si culturii sale. Insa din aceasta insula a pornit poate una dintre cele mai negre zile din istoria Statelor Unite, in Oahu aflandu-se Pearl Harbor, santier naval si baza militar, dar si locul unde a inceput al Doilea Razboi Mondial pentru Statele Unite.

Pearl Harbour1

Numai ca Pearl Harbor a fost martorul si scena binecunoscutului atac al japonezilor, iar acest eveniment nefericit primeaza in fata importantei acestui loc. Dupa ce a fost descoperit, Pearl Harbor, ce poarta, de altfel, numele scoicilor producatoare de perle, nu a fost folosit in niciun fel. De fapt, nicio zona din acea regiune nu era folosita, din cauza apelor de mica adancime.

Chiar si asa, regiunii i s-au gasit de indata o intrebuintare, considerandu-se ca locatia este perfecta pentru o baza defensiva a Statelor Unite. Astfel, in anul 1887, S.U.A. aveau sa dobandeasca drepturi depline asupra regiunii, ca mai apoi, in 1908, sa se inceapa lucrarile, intr-un timp nu foarte indelungat, construindu-se la Pearl Harbor, santier naval si baza militara.

Pearl Harbour11

Inevitabil, santierul naval a devenit cel mai mare din lume la ora actuala, avand poate cele mai multe facilitati navale. Pearl Harbor avea sa devina cunoscut lumii intregi (de pilda, putini americani stiau de existenta acestui loc), cand japonezii au lansat un atac, la 7 decembrie 1941, reusind sa distruga in intregime vasul de linie USS Arizona. Tot atunci, japonezii au mai distrus si 188 de avioane, precum si alte 21 nave de lupte, in cazul acestora din urma, pagubele produse nefiind foarte mari.

Citește și:  Orasul Porto Alegre: Obiective turistice Brazilia - Porto Alegre

In orice caz, s-au pierdut 2403 vieti atunci, fapt ce a condus, dupa cate stim, la intrarea Statelor Unite ale Americii in razboi. De fapt, acest eveniment, declansat de japonezi, a inclinat clar balanta in favoarea tarilor alaturi de care Statele Unite a intrat in razboi, deoarece, chiar si pe-atunci, aceasta tara era amenintatoare cel putin din prisma alternativelor de lupta pe care le avea la dispozitie. In fine, jumatate din numarul mare de morti erau membri ai vasului de linie USS Arizona.

Pearl Harbour111

Iar fantoma acestui vas de linie inca poate fi vazut, la propriu, pe apa verde, aducand aminte de acel eveniment cu adevarat tragic, in care s-au pierdut atatea vieti. Pearl Harbor a ramas baza navala pana in prezent, chiar si santier de constructie a navelor, precum si santinela la poarta spre Pacific. Tot aici, se afla si un memorial ridicat in cinstea acelor oameni care si-au pierdut viata in ziua nefasta din luna decembrie a anului 1941.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.