Pecari cu guler este un animal extraordinar din sudul Americii de Sud despre care cu siguranta multi inca nu au auzit. In arealul sau alcatuit din regiunile cu paduri, savane si pasuni intinse din sud-vestul Statelor Unite ale Americii, Texas, Arizona, New Mexico si sud-americane este numit javelina. Desi la prima vedere se poate spune ca este un mistret, el nu este un porc salbatic ci o specie inrudita, un mamifer copitat care se hraneste cu materii vegetale.

In salbaticie aceste mamifere dragute sunt destul de greu de vazut, ele traiesc in grupuri mari (de pana la 15 indivizi), sunt retrase, destul de sperioase, traiesc in locuri ascunse, ferite de ochii privitorilor curiosi.

In caz de pericol aceste animale aparent timide isi gasesc curajul si devin agresive, astfel incat reusesc sa atace chiar si felinele de dimensiuni mari. Hrana lor este de natura vegetala, formata din tuberculi, fructe de padure, mladite, bulbi, bace, viermi, soparle, larve si mici animale vertebrate. Ocazional prinde si mici serpi veninosi.

Au corpul destul de mic, cu lungimea de 75-100 cm, inaltimea la greaban de 40-60 cm, greutatea de 14-30 kg si lungimea cozii de 1,5-5,5 cm. Mascul este la fel de mare ca si femela, nu exista un dimorfism sexual pronuntat intre ei. Pielea aspra de pe intreg corpul este acoperita de par des, in nuante cenusii-inchise pe partea dorsala si mai deschise pe partea ventrala.

In zona gatului parul este alburiu de forma unul guler mai deschis decat nuantele de pe restul corpului. Exemplarele tinere au coloritul diferit, in nuante roscate si cu o dunga negra de-a lungul sirei spinarii. Capul este mare si botul alungit, caninii sunt de forma unor colti ascutiti, scurti, orientati in jos si nu in sus cum sunt la speciile de porci salbatici.

Citește și:  Foca cenușie (Halichoerus grypus), o specie migratoare
Pecari cu guler
Pecari cu guler

Ochii sunt mari pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare inchisa. Membrele anterioare si posterioare sunt scurte si nu foarte groase, se termina fiecare cu o singura copita laterala si nu cu doua cum au porcii mistreti.

La aceasta specie femela are o perioada de gestatie de 140 de zile, apoi face 2 pui care sunt destul de dezvoltati, pot merge pe cele patru picioare din prima zi de la nastere. Femela se imperecheaza cu mai multi masculi si isi ocroteste puii fara ajutorul acestora. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de un an.

Speranta de viata la pecari cu guler este de aproximativ 25 de ani in mediul lor natural si probabil putin mai mult in conditii de captivitate. Cei mai mari dusmani naturali ai lor sunt caimanii, rasii, serpii uriasi, ocelotii, pasarile de prada.

Pecari cu guler este o specie foarte intalnita pe continentul sud-american (zonele sudice), nu este in pericol de disparitie. Are denumirea stiintifica de Pecari tajacu, face parte din ordinul Artiodactyla, familia Tayassuidae. Pana in prezent sunt cunoscute trei specii de pecari dintre care aceasta este cea mai mica.

Video – Pecari cu guler – Pecari tajacu:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.