Penshurst Place, o cladire istorica de langa Tonbridge, Anglia, situata mai cu seama la 51 de kilometri sud-est de Londra, este casa stramoseasca a familiei Sidney si, mult mai cunoscuta astfel, locul de nastere al marelui poet si soldat, din perioada elisabetana – epoca de aur din istoria Angliei –, sir Philip Sidney, autor al operei Astrophel and Stella. Aceasta mosie pastreaza, asadar, amintirea acestei figuri proeminente a literaturii, cladirea fiind considerata, de asemenea, sursa pentru Arcadia lui sir Philip Sidney.

Penshurst Place1

Fermecatoarea proprietate a fost cumparata de familie Sidney in anul 1552, ca mai apoi, cei care o detineau sa primeasca, in anul 1618, titlul nobiliar de conti de Leicester. Intre peretii acestei cladiri s-a nascut, deci, in anul 1554, poetul elisabetan, curteanul si diplomatul Philip Sidney. Cu ocazia acestui eveniment fericit din sanul familiei Sidney, tatal poetului a decis sa planteze un nuc in gradina pentru a marca momentul.

Cladirea medievala este unul dintre cele mai veritabile exemple de arhitectura specifica secolului al XIV-lea. In plus, se crede ca Penshurst Place l-ar fi inspirat pe sir Philip in opera sa, Arcadia, in care a descris locul pitoresc dintre randurile prozei sale de dimensiuni mari. El a scris, in Arcadia, urmatoarele randuri: „Singura fortificatie este umbra copacilor frumosi/ Nici un pericol pentru tine, daca nu te pandeste vreunul din interior”. Poetul elisabetan a murit in Olanda, in anul 1586, fiind ucis in timpul unei batalii. In sfarsit, o parte importante a casei si a gradinilor sale sunt deschise publicului larg.

Penshurst Place11

Aici, vizitatorii pot admira portretele de familie, in unele aparand insusi poetul sir Philip Sidney, iar in altele, Algernon Sidney, ucis pentru tradare in anul 1683. De altfel, Algernon Sidney a fost inmormantat chiar la Penshurst.

De-a lungul anilor, familia Sidney a largit considerabil superbul conac. Constructia a fost ridicata in jurul anilor 1340 de un bogat negustor de lana, pe numele sau sir John de Pulteney. Acesta era o persoana influenta la acele vremuri, fiind de patru ori Lord Primar al Londrei. El si-a dorit, in primul rand, o casa de tara care sa se afla la o distanta mica de Londra. In perioada in care John de Pulteney a locuit aici, s-a amenajat si Sala Baronilor, o remarcabila realizare arhitecturala.

Citește și:  Fallingwater din Mill Run/Ohiopyle: Obiective turistice SUA - Mill Run

Penshurst Place111

Dupa ce s-a stins din viata, conacul avea sa intre in posesia mai multor duci, succesiv, ca in cele din urma, sa fie mostenita si de ducele de Buckingham. Este vorba de cel de-al treilea duce de Buckingham, Edward Stafford, care l-a si primit pe regele Henric al VIII-lea. El a dat o adevarata petrecere in onoarea lui Henric al VIII-lea, in anul 1519, insa dupa acest mare festin, ducele de Buckingham a fost executat.

In secolul al XVIII-lea, linia descendenta masculina a familiei Sidney avea sa se piarda, intr-un final, cel care a mostenit splendidul conac de tara fiind John Shelley, ruda cu poetul Shelley. El a spus ca proprietatea se va numi Sidney. Mai tarziu, membrii acestei familii cu o traditie indelungata in Anglia au primit titlul nobiliar de lorzi de l’Isle si Dudley.

Penshurst Place1111

Pe domeniul Penshurst Place, se afla si un loc special amenajat cu pomi, mai precis un arboretum, dedicat in onoarea primului viconte de l’Isle, care a si fost medaliat cu Victoria Cross in cel de-al Doilea Razboi Mondial. Conacului si proprietarilor care l-au detinut de-a lungul anilor li s-au dedicat un poem, scris de celebrul dramaturg, poet si actor, Ben Jonson. Poemul se numeste „La Penshurst”.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.