Pescarusul lopatar este unul dintre cei mai mari pescarusi din lume, desigur pe primul loc ramane pescarusul albastru din Noua Guinee (Dacelo novaeguineae). Aceasta specie traieste in regiunile impadurite montane din Noua Guinee, fiind o specie endemica a acestui peisaj minunat, ajungand la altitudini de pana la 2400 m.

Aceasta pasare poate avea lungimea corpului de 34-45 cm si greutatea de pana la 300 g. Penajul msculului se diferentiaza de cel al femelei, prin el se explica dimorfismul sexual pronuntat la aceasta specie. In general penajul este in nuante de culori maronii-inchise si albatrui-negricioase, diferenta este creata de coloritul cozii si gatului. La mascul gatul este alb, iar coada albastru-inchis, la femela coada este rosiatica. Exemplarele tinere au penajul in nuante albastrui-fumurii, aproape asemanator femelei.

Ciocul este puternic, negricios, scurt si gros, forma sa este caracteristica speciei, nu mai este intalnita la alte pasari. Capul este mare, corpul pare indesat si grasut, ochii sunt mari, au irisul de culoare maro. Picioarele sunt scurte si robuste, terminate cu degete groase si gheare puternice, ascutite, perfecte pentru a cauta viermisorii in pamant.

Citește și:  Furtunarul uriaș (Macronectes giganteus) din Antarctica

Pescarusul lopatar este o pasare nemigratoare si partial crepusculara, destul de greu de observat avand in vedere ca isi petrece timpul mai mult in locuri umbrite, pe sol. Hrana sa consta din viermi, gandaci, insecte si larve de insecte, soparle si alte reptile mici, amfibieni si melci pe care ii culege (din pamant si stratul de vegetatie aflat in stare de putrefactie de pe sol) cu ciocul sau robust si lat. Are obiceiul sa prinda si crabi de dimensiuni mici in padurile de mangrove.

Pescarusul lopatar face parte din ordinului Caraciiformes, familia Halcyonidae si are denumirea stiintifica de Clytoceyx rex. Aceasta specie nu este in pericol de disparitie, ea fiind una comuna in Noua Guinee. In zona vestica ecuatoriala a Insulei Noua Guinee apare o subspecie a genului Clytocerux, care are denumirea stiintifica de Clytoceyx rex imperator si se diferentiaza prin aspectul penajului. Pana in prezent nu sunt cunoscute prea multe aspecte despre modul de viata al acestei subspecii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.