Pescarusul razator (Larus ridibundus) este o pasare clocitoare raspandita la noi in tara in zonele cu balti mari, cu apa dulce. La inceputul primaverii, cand baltile sunt inghetate, se aduna pe langa rauri mai mari si patrund pana in zonele locuite unde se lasa hraniti de trecatori.

In timpul migratiei, care se face mereu pe acelasi traseu, pescarusii razatori traverseaza Oceanul Atlantic. In tara noastra aceasta pasare populeaza toate baltile din zona inundabila a Dunarii. Este recunoscuta dupa galagia simpatica ce o face in punctele de pescarie unde asteapta in zbor pestii care scapa din navoade sau resturile aruncate in apa.

Numele de pescarus razator vine de la sunetele ce se aseamana cu un raset. Este o pasare sedentara, pleaca numai la inghetul apelor si revine imediat dupa inghet. Cuibareste in colonii pe toate baltile mari.

Pescărușul râzător

Pe cap penajul este alb cu o pata maronie in zona fetei. Corpul este alb, aripile au pene cenusii cu margini negre, coada este maro cu negru. Ciocul si picioarele sunt brun inchis, iarna devin rosiatice. Exemplarele tinere au penele cozii si aripilor maronii, iar ciocul si picioarele galbui. Are lungimea corpului de 33-35 cm, deschiderea aripilor de 1 m si greutatea de 250-300 g.

Citește și:  Musculițe care nu mușcă, află totul despre ele

Pescarusul razator cloceste in colonii, pe insule, unde isi construieste cuibul din tupini de stuf. Uneori cuiburile sunt plutitoare, acestea fiind instalate pe corpuri vegetale adunate laolalta. Femela depune doua sau trei oua, pe care le cloceste impreuna cu masculul, schimbandu-se intre ei. Dupa aproximativ 23 de zile, ies puii care sunt neajutorati si trebuie hraniti de parinti.

Se hraneste in special cu viermi si insecte. Nefiind un scufundator rapid cum sunt alti pescarusi, aceasta specie reuseste sa pescuiasca peste mai putin.

Face parte din ordinul Charadriiformes si familia Laridae.

Video – Pescarus razator:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.