Pestele-trompeta (Aulostomus chinensis) populeaza apele Oceanului Indian si ale Oceanului Pacific. Este raspandit mai ales pe coasta de est a Africii, pana in Panama, in sudul Japoniei, in insulele Hawaii si Insula Pastelui.

Acest peste are o lungime cuprinsa intre 60-80 cm si este un peste pradator de recif, care obisnuieste sa se faca nevazut, inotand usor cu capul in jos, printre ramurile de corali, la adancimi cuprinse intre 3 si 120 m.

Are corpul lung, in forma de tija, aplatizat, de culoare ce variaza de la galben la verde si maroniu sau cu pete gri-maronii. Cele mai multe exemplare sunt maronii, cele galbene sunt mai putin raspandite. Au corpul, chiar si capul acoperit cu solzi ctenoizi, pe jumatate ies din corp, cu margini zimtate asemanatori unui pieptene sau perii.

Pește prădător de recif

Capul are un rostru foarte lung care se termina cu gura mica. Chiar in apropierea inotatoarei codale, pe corp apar inotatoarele dorsala si anala, pozitionate simetric. Aripioarele ventrale sunt foarte mici, au cate sase radii si sunt situate la mijlocul corpului.

Citește și:  Cum s-au transformat dinozaurii în fosile? Descoperă procesul

La baza inotatoarei codale pot fi vazute doua pete de culoare neagra. Inotatoarele dorsala, anala si codala sunt transparente si au radii tari, osoase, care ajung pana la varf.

Fiind un peste pradator, isi pandeste prada plutind prin apa ca o bucata de lemn, iar la trecerea bancurilor de pesti, actioneaza brusc, pe neasteptate, tinand gura deschisa. Hrana sa consta din pesti mici si creveti. La aceasta specie, imperecherea se face pe intuneric inainte de ivirea zorilor.

Pestele-trompeta face parte din ordinul Syngnathiformes, familia Aulostomidae si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Pestele-trompeta (Aulostomus chinensis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.