Pestele ameiurus nebulosus este un somn de apa dulce fara solzi, care nu depaseste lungimea de 52 cm, greutatea de 2,5-3,5 kg si este nativ din America de Nord. Conform specialistilor aceasta specie de peste in conditii artificiale nu creste mai mare de 35 cm, insa in apele europene este posibil, in cazuri rare, sa ajunga si la 1 m.

Prefera apele dulci, cu fundul nisipos dar si lutos si nu este o specie de peste pretentios. Are capul alungit, gura mare si inconjurata de 4 perechi de mustati, care ii ofera posibilitatea de a-si detecta mai usor prada prin faptul ca ii amplifica simturile. Are ochii mici, pozitionati sus si pe partile laterale ale capului, deschiderile branhiale mari, iar corpul alungit cu burta voluminoasa.

Pe spate pot fi observata cele doua inotatoare dorsale, din care una mai mica, situata in apropierea capului si alta mai mica spre pedunculul codal. Inotatoarea anala este mare si rotunjita, aripioarele pelviene si aripioarele pectorale alungite cu marginile usor rotunjite. Inotatoarea codala este mare, lata, cu o mica curbura pe marginea posterioara, fara a fi bifurcata.

Citește și:  Bivolul indian (Bubalus bubalis), strămoșul bivolului domestic

ameiurus nebulosus

Coloritul este pestrit, in nuante maronii pe un fond de baza de culoare deschisa. Este o specie nocturna, un peste pradator foarte lacom care prefera apele cu debit lent si se hraneste cu pesti, larve de insecte acvatice si viermi. Inoata in apele dulci dar uneori si in cele salmastre, in cazuri de seceta sau alti factori nefavorabili are obiceiul sa stea ascuns in stratul de mal, pur si simplu sa patrunda in sol. In zona pectorala are spini neregulati ca niste arme ascutite prevazute cu glande veninoase, care sunt folositi impotriva pradatorilor.

In perioada de reproducere femela isi depune ouale in gropi pe fundul apei, apoi acestea sunt pazite si ventilate de ambii parinti, iar dupa eclozarea lor si puietul este ocrotit de pestii adulti. De regula puii sunt tinuti in grupuri familiare pana ce ajung la o lungime de 5 cm, apoi lasati sa inoate liber. Exemplarele tinere ajung la maturitatea sexuala la varsta de 4 ani.

Pestele ameiurus nebulosus face parte din ordinul Siluriformes, familia Ictaluridae si nu este o specie in pericol de disparitie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.