Pestele bagre marinus este un somn din Oceanul Atlantic care inoata si in Golful Mexic si in apele din apropierea Insulelor Caraibe. Este un peste crepuscular activ mai ales in timpul noptii, care inoata in estuare si zone cu mangrove, deci obisnuieste sa frecventeze apele din apropierea plajelor.

Prefera sa inoate la adancimi de 50 m in grupuri mari care numara 50 pana la 100 de exemplare.

Particularitatea acestui peste este ca are la colturile gurii doua mustati foarte lungi iar pe prima inotatoare dorsala si aripioarele pectorale are spini lungi, zimtati, arcuiti si foarte veninosi ce pot provoca rani adanci si dureroase. Astfel acestea constituie armele de atac sau aparare ale pestelui bagre marinus, care daca se simte amenintat le ridica prin simpla miscare a inotatoarelor.

Are corpul de forma alungita, lungimea sa ajunge la 1 m si greutatea la 4 kg. Are inotatoarea anala destul de lunga formata din 22-28 de raze. Inotatoarea codata este mare si adanc bifurcata, prima inotatoare dorsala este foarte mare si are un spin veninos extraordinar de lung, iar cea de-a doua este mica si are marginea rotunjita.

Citește și:  Pești osoși primitivi, osteogloside și sarcopterygi

Aripioarele pectorale sunt in pereche, foarte mult alungite si prevazute cu spini, iar aripioarele ventrale sunt putin mai mici si lipsite de spini. Coloritul este gri-argintiu cu reflexe verzui, mai inchis pe partea dorsala, mai deschis pe laterale si albicios pe partea ventrala.

Pe cap pestele prezinta un fel de scut osos – caracteristic acestei specii. Ochii sunt mari, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare deschisa si ii ofera o acuitate vizuala buna.

Perioada de reproducere are loc in lunile mai-august, atunci masculul fecundeaza ouale femelei care apoi le cloceste in gura pana cand eclozeaza si ies puii. Hrana acestor somni oceanici consta din pesti si crustacee pe care le cauta pe fundul apei.

Pestele bagre marinus este o specie comuna in apele Atlanticului, numarul de exemplare este foarte mare, face parte din ordinul Siluriformes, familia Ariidae. Este un peste cu importanta comerciala mare, preferat in pescuitul sportiv si capturat ca peste de consum pentru carnea sa foarte gustoasa.

Video – Pestele bagre marinus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.