Pestele candiru sau somnul Vandellia cirrhosa este un peste de apa dulce care se comporta ca un ,,vampir” (pentru ca se hraneste cu sange) si traieste in regiunile din nordul Americii de Sud, in Fluviul Amazon si numerosii sau afluenti.

Localnicii din arealul in care apare acest peste considera candiru o specie de piranha si in acelasi timp si foarte periculoasa. Ca aspect general un astfel de peste este foarte mic insa provoaca mari probleme, se aseamana cu o minuscula anghila, are corpul fusiform, foarte subtire, aproape transparent ce poate ajunge la maturitate la lungimea medie de 2,5 cm (in cazuri exceptionale pana la 15 cm).

Pestele candiru traieste ca un parazit in branhiile pestilor mari de apa dulce, prefera mai ales somnii drept gazde dar si alte specii de pesti. Are niste proeminente spinoase curbate pe operculi cu ajutorul carora se fixeaza puternic de branhii si apoi musca bucati din acestea cu dintii fini si ascutiti, consumand in special sangele din vasele sanguine din acestea dar si tesuturile din jur.

Acest peste este foarte periculos pentru om, el confunda jetul de urina cu cel din branhiile pestilor de dimensiuni mari, intra in organele sexuale ale acestora si ajunge in vezica urinara, unde provoaca dureri extraordinar de mari si rani grave.

Citește și:  Specii de păianjeni-vânător din familia Heteropodidae

Desi astfel de cazuri nu sunt foarte frecvent intalnite, cert este ca localnicii sunt inspaimantati de prezenta acestui peste in apele raurilor si il supranumesc ,,vampirul brazilian”. In cazul in care pestele patrunde in corpul uman (prin anus sau organe sexuale), el poate fi scos doar prin interventie chirurgicala de catre un medic, altfel prezenta lui poate afecta foarte mult persoana in cauza, avand in vedere preferinta sa de a se hrani cu sangele uman dar si cu tesuturile din jur.

Conform specialistilor medicali un astfel de peste poate duce si la decesul unei persoane, daca nu este indepartat din corpul acesteia la timp. In medicina populara se folosesc impotriva acestui parazit doua extracte de plante, care daca sunt introduse in zona afectata duc la omorarea si dizolvarea pestelui. Exista insa un risc in folosirea acestor plante in sensul ca pot provoca infectii destul de grave persoanei care le foloseste desi pestele a fost ucis.

Acest peste tropical este un parazit pentru pestii mari din apa si un pericol pentru oamenii care inoata si urineaza in apa sau pentru animalele salbatice de asemenea.

Pestele candiru face parte din ordinul Siluriformes, familia Trichimycteridae si este o specie frecvent intalnita in apele Amazonului.

Video – Pestele candiru (Vandellia cirrhosa) – Pestele vampir din apele Amazonului:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.