Pestele cisco este o specie de apa dulce care traieste in Marile Lacuri din nordul Americii de Nord. Desi este comun in lacurile cu apa rece (Lacul Ontario, Lacul Erie, Lacul Huron), numeroase exemplare sunt distribuite si in raurile de dimensiuni mari, nord-americane. Este cunoscut si cu numele de pestele cisco de nord, heringul de lac si are un stil de viata pelagic, formeaza bancuri mari si se hraneste cu plancton.

Cisco-ul are un rol esențial în ecosistemele lacurilor, fiind o verigă importantă în lanțul trofic acvatic, atât ca prădător al planctonului, cât și ca pradă pentru speciile de pești rapitori.

Caracteristicile fizice ale peștelui cisco

Are un aspect foarte interesant datorita coloritului albastru-otelit de pe partea dorsala a corpului si irizatiilor rozii de pe partile laterale. Ventral, coloritul sau este mai deschis, argintiu. Are corpul fusiform, aplatizat pe flancuri, cu lungimea de cel mult 57 cm si greutatea de pana la 3,5 kg, acoperit cu solzi de marime mijlocie, netezi si desi.

Majoritatea exemplarelor adulte nu depasesc insa lungimea corpului de 38 cm. Capul este destul de mic comparativ cu marimea corpului, botul ascutit, gura mare si larga, pe partile laterale ale capului apar ochii mari si rotunzi, ce au irisul de culoare deschisa. Operculele sunt mari, pozitionate in apropierea aripioarelor pectorale. Aripioarele ventrale sunt la fel de mari ca si cele pectorale si au forma alungita.

Pe partea superioara a corpului, chiar la mijlocul spatelui apare prima inotatoare dorsala mai mare decat cea de-a doua (si care se afla aproape de pedunculul codal). Pe partea opusa se poate observa inotatoarea anala, destul de ingusta, cu marginea usor curbata. Inotatoarea codala este mare, formata din doi lobi simetrici, ambii de forma triunghiulara.

Dieta și rolul ecologic în lanțul trofic

Desi este un mare iubitor de plancton si zooplancton, pestele cisco consuma si larve dar si icrele altor pesti. La randul sau, devine hrana pentru alte specii de pesti rapitori, cum sunt: pastravul curcubeu, bibanul galben sau stiuca. In perioada de imperechere masculul prezinta o serie de protuberante de forma rotunda cu ajutorul carora stimuleaza femela pentru a depune ouale.

Pestele cisco nu este o specie in pericol de disparitie, face parte din ordinul Salmoniformes, familia Salmonidae si are denumirea stiintifica de Coregonus artedi. Exista mai multe specii ale genului Coregonus din care fac parte: Coregonus acronius, Coregonus oxyrhynchus si altele. Toate apar in marile lacuri alpine, fluviile si Marile Lacuri ale emisferei nordice.

Importanța economică și ecologică a peștelui cisco

Cisco-ul joacă un rol crucial în economia locală a regiunilor din jurul Marilor Lacuri. Este pescuit atât pentru consumul uman, cât și ca hrană pentru alte specii acvatice. În plus, studiile de conservare arată că protejarea populațiilor de cisco contribuie la menținerea echilibrului ecologic în lacurile reci, afectate de schimbările climatice și activitățile umane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.