Pestele-cutie (Lactoria cornuta) inoata in Marea Rosie, in Oceanul Indian si Pacific si marile adiacente lor, la adancimi destul de mici de 45 m. Prefera zonele cu estuare, golfuri, lagume cu recife de corali, nisip pe fundul apei si alge marine. Face parte din familia Ostraciidae care cuprinde 6 genuri si 20 de specii de pesti – de forme in mare masura neobisnuite.
Aceasta specie se remarca prin conformatia corporala interesanta conica, prin forma speciala a gurii, branhiilor, a inotatoarelor si pedunculului codal. La prima vedere pare un peste foarte neindemanatic, insa reuseste cu succes sa fie manevrabil si mobil, dar inoata destul de incet, uneori doar pluteste in apa.
Are aripioarele inotatoare scurte si carnoase, aripioarele pelviene lipsesc, inotatoarea dorsala este orientata spre spate, iar inotatoarea codala este foarte lunga. Pe partea inferioara a capului se poate observa gura care este relativ mica. Scheletul sau este foarte rigid, format din solzi ososi, foarte grosi, uniti unul de altul.
In zona ochilor, chiar deasupra lor are doua proeminente care se aseamana cu niste coarne. De asemenea, prezinta alta pereche de coarne in zona de sub pedunculul codal. Coloritul corpului este foarte divers, poate varia de la portocaliu la verde-masliniu, uneori cu diferite pete albastre.
Avand maxilarele inzestrate cu dinti puternici reuseste sa macine cu ei nevertebrate marine mici cu care se hraneste de obicei dupa ce in prealabil le scoate de pe fundul oceanului aruncand jeturi de apa in nisipul in care acestea se ascund. De asemenea, consuma mici pesti, alge si moluste.
Desi acest peste este vandut acvaristilor, deseori cand are lungimea cam cat unghia unui deget in mediul sau natural, el ajunge la lungimea de 46-50 cm. Cand este mic mananca destul de des, trebuie hranit de cinci ori pe zi (in caz contrar moare de foame), iar cand este la maturitate poate fi hranit doar de doua pri pe zi.
Nu este indicat sa fie tinut in acvariu alaturi de alti pesti deoarece are tendinta de a fi agresiv, se lupta cu acestia pentru hrana. De asemenea, pestele-cutie este prins si uscat de localnici pentru a fi vandut apoi sub forma de ornamente.
Pestel-cutie face parte din ordinul Tetraodontiformes si nu este o specie in pericol de disparitie.
Video – Pestele-cutie (Lactoria cornuta):