Pestele Djelleh face parte din categoria pestilor pulmonati, cunoscuti cu numele de dipnoi, care provin din pestii crossopterigieni ce traiau acum 408-362 milioane de ani, in perioada Devoniana a erei Paleozoice. Principala caracteristica a acestor specii de pesti dipnoni este ca au capacitatea de a respira atat prin branhii cat si prin pulmoni, ce sunt de forma unui sac format dintr-o membrana situata deasura intestinului si care este in legatura cu esofagul.

Tot cu esofagul comunica si caile nazale posterioare care sunt in legatura cu orificiile nazale ale acestor pesti. Prin acest sistem pestii inghit aer la suprafata apei si astfel acesta trece din atmosfera in pulmoni. Mai mult decat atat, in anumite luni secetoase, unele specii de pesti pot parasi temporar apa si supravietui prin respiratie exclusiv aeriana. In cazul de fata pestele Djelleh are capacitatea de a-si reduce activitatea in perioadele secetoase si poate rezista fara apa o perioada de cateva luni, dar intotdeauna intr-un strat de noroi umed sau frunze umede de la mal.

Acesti pesti sunt de forma alungita, se aseamana putin cu salamandrele dar si cu tiparii, au intregul corp puternic aplatizat pe partile laterale, acoperit cu piele si solzi mari, rotunzi, zimtati si desi. Corpul pestelui Djelleh este greoi, in nuante de culori gri-albastrui sau maronii-roscate, are lungimea de cel mult 1,8 m (in cazuri exceptionale ajunge si la 2m), capul are o forma usor triunghiulara si pare mic comparativ cu dimensiunea corpului, este acoperit cu solzi mari ce par ca niste placi osoase.

Ochii sunt mici, ceea ce arata ca acuitatea vizuala nu este foarte bine dezvoltata, iar gura adaposteste placi dentare suficient de puternice formate din numerosi dinti dermici. Inotatoarea dorsala, anala si cea codala sunt unite intre ele si se ingusteaza spre partea posterioara a corpului, pe linia mediana a acestuia. Anterior se pot observa aripioarele pelviene indreptate in jos, mult alungite si de dimensiuni egale, cate doua in pereche, cu pedunculi turtiti ce se aseamana cu doua vasle.

Citește și:  Peștele-spadă (Xiphias gladius), unul dintre cei mai rapizi pești din lume

Pestele Djelleh

De o parte si de alta a capului apar deschiderile branhiale care sunt destul de inguste, de obicei pozitionate vertical si indeplinesc rolul de a proteja branhiile foarte bine dezvoltate ce sunt folosite de peste in respiratia acvatica, in apa.

Pestele Djelleh este o specie din estul Australiei, intalnit in apele de adancime mica, cu multa vegetatie acvatica, in balti, iazuri si rauri cu debit lent, sau ape statatoare cu vegetatie densa, de multe ori in stare de descompunere. Este activ si in timpul zilei si noaptea, iar hrana sa consta din pesti de dimensiuni mici, amfibieni, moluste, viermi, crabi, larve de insecte si alte vietuitoare acvatice nevertebrate. Localnicii pot prinde destul de usor un astfel de peste deoarece are miscari lente si este impiedicat sa scape si de plantele acvatice in care de multe ori poate ramane blocat ca intr-un paianjenis vegetal.

Perioada de reproducere la acest peste este in lunile aprilie-noiembrie, timp in care femela isi depune icrele aproape de fundul apei, la cel mult 100 cm, pe vegetatia acvatica. Icrele sunt destul de mari, contin mult galbenus ce constituie o sursa principala de hrana pentru larve si dupa eclozarea acestora. La inceput larvele sunt slab dezvoltate, nu prezinta branhii, abia dupa 14 zile le apar aripioarele pectorale, iar doar dupa 4-5 luni au corpul la fel ca al adultilor.

Pestele Djelleh are denumirea stiintifica de Neoceratodus forsteri, face parte din ordinul Ceratodontiformes, familia Ceratodontidae si este ocrotit prin lege. Riscul de disparitie al acestei specii este scazut.

Video – Pestele Djelleh (Neoceratodus forsteri) din estul Australiei:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.