Pestele heteropriacanthus cruentatus traieste in toate apele tropicale si este singura specie a genului Heteropriacanthus. Are lungimea corpului de maxim 50 cm si greutatea de cel mult 2,5 kg.

Aceasta specie se remarca prin corpul interesant colorat si ochii sai mari care sunt acoperiti cu un strat stralucitor numit tapetum lucidum.

Acest strat este protector si reflectorizant, caracteristic acestui gen de peste. Corpul este destul de robust, puternic aplatizat pe partile laterale. Pe spate se poate observa inotatoarea dorsala care este foarte lunga, se intinde pana la baza pedunculului codal. Pe partea opusa apare inotatoarea anala ce este putin mai scurta, se intinde de la mijlocul partii ventrale pana la pedunculul codal.

Aripioarele pectorale si cele pelviene sunt in pereche si destul de mici. Inotatoarea codala este bine dezvoltata, are marginea exterioara aproape dreapta. Capul este mare, botul scurt, deschiderea gurii nu foarte larga. Coloritul corpului este gri-argintiu cu numeroase pete rosii, de marimi si forme diferite.

Citește și:  Anhinga indiană (Anhinga melanogaster), păsări solitare
heteropriacanthus cruentatus
heteropriacanthus cruentatus

Pestele heteropriacanthus cruentatus are un stil de viata retras, in timpul zilei sta mai mult ascuns printre formatiunile stancoase de pe fundul marii sau printre recifele de corali, iar noaptea devine activ. Exemplarele tinere inoata in larg. Fiind un peste de prada are obiceiul sa prinda creveti, mici pesti, caracatite, viermi marini si crabi pentru a se hrani.

Pestele heteropriacanthus cruentatus face parte din ordinul Beryciformes, familia Priacanthhidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.