Pestele Malacosteus niger face parte din grupul creaturilor neobisnuite care provoaca imaginatia oricui. Nu este vorba despre un monstru preistoric care face parte din lista celor mai ciudate vietuitoare ale naturii ce au existat pe acest pamant, ci despre un peste-dragon negru cunoscut cu numele de Malacosteus niger. Deși este relativ mic, Malacosteus niger are caracteristici care îl fac să iasă în evidență printre celelalte viețuitoare marine.
Acest peste osos nu reprezinta o creatura teribila de mare si nici nu arata intr-un mod cu totul fantastic insa cu siguranta merita cunoscut, deoarece are un mod de viata foarte interesant si prezinta cateva particularitati ce il ajuta sa supravietuiasca fara probleme la adancimi care depasesc de multe ori si 3000 m.
Caracteristici fizice și adaptări la adâncuri
Traieste in toate apele temperate, tropicale si subtropicale ale lumii, mai exact in mari si oceane, la adancimi foarte mari. Are lungimea corpului destul de mica, nu depaseste 24-25 cm. Se remarca prin lipsa membranelor ce unesc limba si maxilarele, fapt ce ii ofera posibilitatea sa-si mareasca viteza de atac asupra prazii. Este un peste rapitor foarte lacom, chiar aspectul fioros al capului arata clar acest lucru.
Maxilarele sunt mari, puternice si protactile, iar capul poate pivota, de aceea gura poate avea deschiderea enorma. Astfel se explica faptul ca pestele poate inghiti o prada destul de impresionanta, chiar mai mare decat el insusi. Prinde mai ales pesti si crustacee, dar si alte vietuitoare oceanice atunci cand are ocazia.
Comportament și dieta prădătorului abisal
Pentru a se hrani, inoata in timpul noptii spre suprafata apei, in rest este un locuitor al adancurilor oceanelor. De obicei inoata la adancimi cuprinse intre 500-3880 m. Rostrul sau este scurt si tesit la capat, iar ochii sunt mari si rotunzi, au irisul de culoare inchisa, sunt pozitionati foarte aproape de capatul botului.
Corpul sau lung si puternic nu este acoperit cu solzi, coloritul este negru, iar pielea este neteda si lucioasa. De-a lungul corpului prezinta numeroase fotofore – oragane care emit lumina albastra, specifice pestilor rapitori abisali. Sub ochi prezinta organe fotofore foarte mari care emit lumina rosie. Cu ajutorul acestora isi detecteaza prada sau comunica cu alte exemplare ale acestui gen de pesti.
Emisia de lumina se face continuu sau intermitent si variaza in functie de cantitatea de lumina primita dinspre suprafata. Inotatoarele dorsala si anala sunt la fel de mari si pozitionate de o parte si de alta a corpului, foarte aproape de pedunculul codal. Aripioarele pectorale si pelviene sunt alungite si in pereche, iar inotatoarea codala este mica, alcatuita din doi lobi simetrici.
Pestele Malacosteus niger face parte din ordinul Stomiiformes, familia Stomiidae. Situatia acestei specii nu se cunoaste cu exactitate, nu a fost confirmata daca este sau nu in pericol de disparitie.
Evoluția și adaptările unice ale Malacosteus niger
Peștele-dragon negru, Malacosteus niger, este un exemplu fascinant al evoluției în mediul extrem al adâncurilor marine. Organele sale fotofore, care emit atât lumină albastră, cât și roșie, sunt adaptări care îi permit să fie eficient într-un mediu unde lumina naturală este complet absentă.
Spre deosebire de multe alte specii abisale, care se bazează doar pe lumina albastră pentru comunicare, Malacosteus niger utilizează și lumina roșie, o abilitate rar întâlnită. Acest lucru sugerează o strategie evolutivă complexă, care a fost esențială pentru supraviețuirea sa.