Pestele Nomeus gronovii inoata in toate apele tropicale din lume si este un parazit al meduzei corabiei portugheze (Physalia physalia) – acel animal periculos marin care este de fapt o colonie de polipi (unii dintre ei avand intepaturi puternice si pline de toxine). Cele mai multe exemplare apar in Oceanul Atlantic de Nord, dar nu lipsesc nici din Oceanul Indian si Pacific si marile adiacente lor. Astfel de pesti nu apar deloc in Marea Mediterana.

Acest peste are lungimea corpului de cel mult 25 cm si un aspect foarte interesant in nuante gri-argintii cu multe pete albastre mai inchise si mai deschise, de marimi si forme diferite. La inceputul vietii sta printre tentaculele corabiei portugheze (care ajung uneori si la 30 m) spre a fi aparat de pradatori.

Fata de toxinele polipilor acesteia are o imunitate scazuta, reuseste sa se fereasca de intepaturile lor prin capacitatea de a se strecura printre ei si de a inota foarte rapid. Avand in vedere si ceilalti polipi ai corabiei portugheze pe care pestele traieste ca un parazit si care nu sunt toxici si devin hrana pentru el, se intelege de ce la inceputul vietii Nomeus gronovii are un astfel de stil de viata.

Citește și:  Șarpele lui Esculap (Elaphe longissima) din familia Colubridae
Nomeus gronovii
Nomeus gronovii

La varsta adulta pestele inoata in adancuri, renunta la viata de parazit care nu ii garanteaza siguranta unei convietuiri total lipsita de pericol. Hrana sa consta din crustacee, pesti de dimensiuni mici si alte vietuitoare pe care le cauta la adancimi mari, de pana la 1000 m.

Acest peste are capul rotund, corpul albastru marmorat si acoperit de solzi, ochii mari si gura larga. Pe partea superioara apare prima inotatoare dorsala rotunjita si cea de-a doua inotatoare dorsala care are o forma asemanatoare cu inotatoarea anala. Pedunculul codal este ingust, iar inotatoarea codala este lunga si puternic divizata in doi lobi simetrici. Aripioarele pectorale sunt mari, au radii lungi.

Pestele Nomeus gronovii este o specie al carei risc de disparitie este destul de ridicat, face parte din ordinul Perciformes, familia Nomeidae.

Video – Pestele Nomeus gronovii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.