Pestele Opah populeaza toate apele temperate, tropicale si subtropicale, nordul Oceanului Atlantic si Pacific, dar mai ales marile calde si estul Oceanului Atlantic. Poate fi observat in Marea Mediterana, Marea Norvegiei de Vest si nordul Marii Nordului. Desi nu se cunosc multe aspecte legate de modul sau de viata, cercetatorii au ajuns la concluzia ca pestele Opah inoata mai ales la adancimi de 100-400 m si are un stil de viata pelagic. Este considerat un peste rapitor oceanic si cunoscut cu numele de pestele-luna.

Are corpul mare si oval, cu lungimea de pana la 1,8 m si greutatea de cel mult 50 kg. In cazuri exceptionale poate ajunge si la greutatea de 73 kg. Corpul este inalt, are linia abdominala mai curbata decat linia dorsala, pe partile laterale este puternic aplatizat, iar coloritul este variabil in nuante de albastru-inchis, violet, vernil pe partea superioara si mai deschise rozii pe cea inferioara.

Toate aripioarele si inotatoarele sunt in tonuri de rosu-aprins, iar corpul este acoperit de solzi marunti care se desprind cu usurinta. Inotatoarea dorsala este foarte lunga, nu are raze spinoase, are partea anterioara de forma triunghiulara, iar partea posterioara se intinde pana spre pedunculul codal.

Citește și:  Specii de meduze din familia Scyphozoa
Lampris guttatus
Lampris guttatus

Inotatoarea anala este de asemenea lunga si ea, insa putin mai ingusta. Inotatoarea coadala este moderat bifurcata astfel incat marginea sa posterioara este concava. Aripioarele pelviene sunt lungi si inguste, apar pozitionate pe abdomen, iar aripioarele pectorale sunt puternice si mari, cu ajutorul lor pestele inoata in apa, le misca in sus si in jos ca si cum ar avea o pereche de aripi.

Capul este destul de mic, pe partile laterale se observa operculele branhiale mari dar si ochii rotunzi si expresivi, ce au irisul de culoare rosie. Gura nu este foarte mare insa are deschiderea larga, iar falcile sunt scurte si maxilarele fara dinti. Acest lucru arata ca nu este un peste rapitor extraordinar, el prinde mai ales mici pesti si crustacee, sepii, meduze si cefalopode.

Pestele Opah are denumirea stiintifica de Lampris guttatus, face parte din ordinul Lampriformes, familia Lampridae. Riscul de disparitie al acestei specii este redus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.