In Oceanul Indian si Pacific, de-a lungul coastei Australiei si cea de nord a Japoniei apare o specie de peste de prada, bizar colorat in nuante verzui-maronii cu numeroase pete negre, mari de forme neregulate cunoscut cu numele de pestele-pantera.

Numele se datoreaza desenului de culoare ce se intinde pe tot corpul, chiar si pe aripioare si inoatatoare, si acestea prezinta numeroase pete negre. Exemplarele tinere au un colorit de fond mai luminos, gri-argintiu.

Pestele-pantera prefera mai ales sa inoate in zone de adancime mica, la cel mult 40 m, in zona exterioara a recifelor de corali, la marginea acestora, unde pe fundul marilor predomina gramezile de pietre. Fiind un peste de prada, hrana sa consta din alte specii de pesti si crustacee. Are un stil de viata solitar, este activ mai ales dimineata, la rasaritul soarelui si seara, la apusul acestuia.

Acest peste are corpul mare, cu lungimea de pana la 70 cm, puternic aplatizat pe partile laterale.

In general femela este mai mica decat masculul si are greutatea mai redusa decat acesta. Un exemplar adult poate ajunge la greutatea de cel mult 3,5 kg. Are capul destul de mic comparativ cu marimea corpului, profilul este concav, ochii mari si negri pozitionati pe partile laterale ale capului, iar botul alungit.

Citește și:  Diavolul de mare (Manta birostris), află totul despre această pisică de mare

Inotatoarea dorsala este mare are 7-13 radii ca niste spini si 10-21 radii moi. Inotatoarea anala este mica, are anterior 2-3 radii ca niste spini ascutiti. Inotatoarea codala este in forma de evantai, iar aripioarele pectorale sunt bine dezvoltate.

Cromileptes altivelis
Cromileptes altivelis

Ca peste de acvariu este apreciat pentru aspectul sau atractiv, este recomandat acvaristilor incepatori.

Nu este foarte sensibil la boli, se adapteaza destul de usor si nu necesta o alimentatie speciala. Avand corpul destul de mare, acest peste trebuie sa fie adapostit intr-un acvariu spatios, de cca. 500 litri.

De asemenea trebuie sa i se puna la dispozitie anumite adaposturi compartimentate mai mult sau mai putin izolate sau pesteri spatioase in care sa se ascunda, deoarece in mediul sau natural are tendinta de a sta printre pietre. Temperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 22-26 grade Celsius, iar pH-ul de 8-8.4.

Dieta pestelui-pantera trebuie sa fie alcatuita din scoici, calamar, creveti, bucatele de peste, mici carasi si alte specii de pesti vii. Reproducerea este specifica speciilor hermafrodite succesive.

Pestele-pantera face parte din ordinul Perciformes, familia Serranidae si este o specie vulnerabila, pe cale de disparitie din cauza distrugerii habitatului natural si pescuitului excesiv.

Video – Pestele-pantera (Cromileptes altivelis):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.