Pestele-salamandra este o specie endemica din sud-vestul Australiei de Vest, traieste in baltile cu apa dulce formate in urma ploilor abundente in nisipul cu turba. Pentru prima data a fost descris in anul 1961 si este considerat singurul peste care poate sa intoarca capul la fel cum fac pasarile, reptilele si amfibienii.

Are coloana vertebrala deosebit de flexibila ce ii permite sa se zbata, sa se rasuceasca cu putere si sa se ascunda cu rapiditate tot mai adanc in malul si nisipul umed. In perioada lunilor de vara cand apa baltilor seaca complet aceasta creatura acvatica isi gaseste scaparea ingropandu-se in nisipul umed, la o adancime de pana la 60 cm.

Pestele-salamandra (Lepidogalaxias salamandroides), Foto> aquapress-bleher.com
Pestele-salamandra (Lepidogalaxias salamandroides), Foto> aquapress-bleher.com

Rezista astfel timp de cel mult 5 luni si respira prin piele. Pentru a privi in jur isi intoarce cu usurinta capul, tine ochii ficsi, nu poate sa-i miste din cauza lipsei muschilor oculari externi, iar acuitatea vizuala este slab dezvoltata.

Pestele-salamandra are corpul robust si fusiform, cu lungimea de 6 cm si greutatea de 25 g. Cea mai mare femela care a fost gasita avea lungimea corpului de 7,5 cm, iar cel mai mare mascul doar de 5,5 cm.

Corpul este acoperit de solzi mici si desi, iar coloritul sau este maroniu sau verde-masliniu pe partea dorsala si argintiu-roziu sau albicios pe partea ventrala. Masculii sunt mai mici decat femelele si au nuantele corpului mai inchise. Interesant este pedunculul codal, alungit, care se termina cu raze de forma unor segmente taiate in bucati.

Citește și:  Tucanul uriaș (Ramphastos toco), o pasăre cu cioc spectaculos

In perioada de reproducere – in lunile iulie-septembrie cand ploile sunt abundente – ouale sunt fecundate intern. Dupa imperechere femela depune un numar de cel mult 100 de oua care eclozeaza dupa o scurta perioada de timp. Speranta de viata la pestele-salamandra este de 12 luni, iar hrana lui consta din larve de insecte acvatice.

Pestele-salamandra
Pestele-salamandra

Acest peste prefera iazurile putin adanci ce au pe fundul apei nisip grosier in amestec cu un strat subtire de resturi organice si pamant. Uneori urca in aval pe cursurile de apa in alte lacuri si rauri mai mari. Prefera apa cu temperatura de 14-15ºC si pH-ul de 3,5-6,5. Poate fi crescut si in captivitate, el fiind un peste ideal pentru cei care doresc sa aiba un acvariu mic cu un astfel de pestisor interesant, dar care traieste foarte putin.

Pestele-salamandra are denumirea stiintifica de Lepidogalaxias salamandroides, face parte din ordinul Osmeriformes, familia Lepidogalaxiidae. Aceasta specie este considerata vulnerabila si in pericol de disparitie, este ocrotita prin lege.

Video – Pestele-salamandra (Lepidogalaxias salamandroides):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.