Pesterile Ellora din India sunt o minune arhitecturala, un amestec de temple Buddhiste, Hinduse si Jain. Aceste pesteri sunt in numar de 34. Cele 12 pesteri din partea sudica sunt Buddhiste, cele 17 pesteri din mijloc sunt Hinduse, iar cele 5 pesteri din partea nordica sunt Jain. Sculpturile din pesterile Buddhiste infatiseaza gratia si nobilitatea lui Buddha. Pesterile Ellora din India sunt cioplite in pantele unor dealuri joase. Aceste mananstiri si temple din piatra au fost construite intre secolele 5 si 8 d.Hr. In pesterile cu numerele 6 si 10 se gasesc atat imagini din credinta Buddhista, cat si imagini din credinta Hindusa. Pestera cu numarul 10 a fost dedicata lui Vishwakarma, sfantul protector al mestesugarilor.

Vishwakarma
Vishwakarma

Pesterile Ellora din India se afla la 30 de kilometri distanta de Aurangabad si au fost construite de dinastia Rashtrakuta. Primele pesteri care au fost construite au fost cele Buddhiste, intre anii 200 i.Hr. si 600 d.Hr., apoi au urmat pesterile Hinduse, intre anii 500 si 900 d.Hr., iar ultimele pesteri construite au fost cele Jain, intre anii 800 si 1000 d.Hr.

Pesterile Buddhiste constau in mare parte in cladiri etajate, sculptate in pantele dealului. Acestea se numesc viharas (manastiri) si includ camere de locuit si dormit, bucatarii, iar unele dintre ele au altare cu sculpturi ale lui Buddha, ale unor bodhisattva si ale unor sfinti. Datorita eforturilor sculptorilor, piatra pare a fi lemn, in multe dintre aceste pesteri. Cea mai faimoasa pestera Buddhista este cea numita “Pestera Tamplarului”, al carei tavan a fost sculptat in asa fel incat sa dea impresia unor grinzi de lemn. In mijloc, se afla o statuie uriasa a lui Buddha asezat in pozitie de predica, ce masoara 4,5 metri. Spre deosebire de celelalte pesteri Buddhiste, primele 9 pesteri sunt manastiri.

Dashavatara
Dashavatara

Pesterile Hinduse reprezinta un alt stil de constructie si a fost nevoie de multe generatii pentru planificarea si incheierea lucrarilor. In timpul perioadelor Kalachuri si Rashtrakuta, pesterile de la numarul 15 la numarul 29 au fost construite conform stilulul acelor perioade. Cea mai semnificativa este pestera cu numarul 15, numita Dashavatara. Aceasta a fost conceputa initial ca manastire Buddhista. Caracteristicile principale ale acestei pesteri sunt o curte deschisa, ce are in centru un pavilion monolitic, iar in spate un templu cu 2 etaje. Panourile mari, care se afla intre coloanele zidurilor de la etajul superior, infatiseaza o varietate larga de teme, inclusiv cele 10 avatare ale lui Vishnu.

Citește și:  Muzeul Whale House : Obiective turistice Africa de Sud - Hermanus

Aceasta pestera infatiseaza moartea lui Hiranyakashipu, acesta fiind ucis de catre Vishnu in forma sa Narasimha, adica om-leu. Pestera cu numarul 21, numita Ramesvara, are la intrare niste figurine ale zeitelor raului, pe nume Ganga si Yamuna. Pestera cu numarul 29, numita Dhumar Lena, este similara ca model cu pestera templu de pe Insula Gharapuri din apropierea orasului Mumbai. Pestera cu numarul 14, numita Ravan ki Khai, si pestera cu numarul 22, Nilkantha, au inauntru numeroase sculpturi.

Dhumar Lena
Dhumar Lena

In constructia pesterilor Jain se poate vedea un sentiment strict de ascetism, acestea reflectand o anumita filosofie specifica. Desi nu sunt la fel de mari ca pesterile Buddhiste si Hinduse, pesterile Jain au niste opere de arta foarte detaliate si deosebite. Cele mai importante pesteri Jain sunt: pestera numarul 30, Chhota Kailash; pestera numarul 32, Indra Sabha, care are o floare de lotus pe tavan, si pestera numarul 33, Jagannath Sabha. In multe dintre pesteri existau picturi viu colorate pe tavane, astazi insa doar anumite fragmente mai sunt vizibile.

Se crede ca datorita unei competitii religioase, unele pesteri au fost construite in acelasi timp, dupa cum demonstreaza si datele. La acea vreme, Buddhismul pierdea teren in favoarea Hinduismului, care isi recastiga drepturile, prin urmare reprezentantii ambelor religii doreau sa impresioneze cat mai multi adepti. Desi Pesterile Ellora din India sunt numeroase, camerele sunt destul de mici si simple, exceptie facand Templul Kailasa.

Templul Kailasa
Templul Kailasa

Templul Kailasa se afla in pestera cu numarul 16, si reprezinta piesa centrala in ceea ce priveste maretia arhitecturii din Pesterile Ellora din India. Creat pentru a aminti de Muntele Kailash, casa zeului Shiva din Muntii Himalaya, acest templu este de doua ori ca marime fata de Partenonul din Atena. Pentru construirea sa a fost nevoie de aproximativ 7000 de muncitori si 150 de ani.

Templul Kailasa consta intr-un pasaj, o anticamera, o sala de adunare, un sanctuar si un turn. Aproape toate suprafetele sunt impodobite din abundenta cu simboluri si figuri din poemele Sanskrite sacre. Templul are 50 de metri adancime, 33 metri latime si 30 de metri inaltime, de asemenea este conectat de peretele galeriei printr-un pod.

Pesterile Ellora16

Pesterile Ellora din India sunt printre cele mai marete constructii de acest gen, alaturi de Pesterile Ajanta, si au fost puse pe lista Centrelor din Patrimoniul Mondial al UNESCO.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.