Rhinobatos productus este un peste cu o forma foarte interesanta, ca de chitara, care inoata in apele Oceanului Pacific de Est. Ca aspect general se aseamana cu o pisica de mare tipica din punct de vedere al inotatoarelor pectorale foarte late si rotunjite, dar in acelasi timp are si corpul cilindric, ca al unui rechin.

Un exemplar adult poate avea lungimea de pana la 1,5 m si greutatea de 15-18 kg.

Intotdeauna femela este mult mai mare decat masculul cu aproximativ 50-60 cm si cantareste mai mult cu 8-9 kg. Inotatoarea caudala este groasa alcatuita dintr-un lob de forma triunghiulara, aripioarele ventrale sunt de marime medie, iar inotatoarele dorsale sunt mici, solide si pozitionate drept, pe partea posterioara a corpului.

Ochii sunt mari, situati deasupra capului, gura are deschiderea larga, apare in partea inferioara, sub botul lung cu varful rotunjit. Acest peste de prada are maxilarele puternice inzestrate cu peste 200 de dinti ascutiti distribuiti pe doua randuri.

Are partea dorsala a corpului in nuante de culori maronii-inchise sau maslinii, iar partea ventrala este alba. Prin coloritul sau reuseste sa stea camuflat foarte bine pe fundul oceanului, ascuns partial in nisip si sa-si astepte in liniste prada ce trece intamplator prin apropierea sa. Hrana sa consta din pesti mici, moluste, viermi si crustacee pe care ii gaseste pe fundul marii, in nisip.

Citește și:  Megalosaurus, primul dinozaur descoperit de oameni
Rhinobatos productus
Rhinobatos productus

Acest peste populeaza apele calde ale Pacificului, la adancimi de cca. 40 de m, iar in lunile de vara are obiceiul sa se apropie mai mult de tarm, in apele putin mai adanci ale golfurilor si estuarelor, sau in recifele stancoase de corali.

De regula poate fi observat solitar, ingropat aproape in intregime in mal sau nisip, doar in anumite perioade din an se aduna in grupuri mari, in scopul de a se reproduce. La aceasta specie reproducerea este vivipara, femela face un numar mare de pui, care variaza de la 5 la 25. Puii au la nastere lungimea de aproximativ 15 cm. Speranta de supravietuire a acestui peste in apele oceanului este de 16 ani.

Pestele Rhinobatos productus face parte din ordinul Rajiformes, familia Rhinobatidae si este o specie foarte comuna in Pacific, numarul de exemplare este mare.

Video – Rhinobatos productus:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.