Din familia Molidae face parte pestele luna (Mola mola), numit si cap plutitor si care impresioneaza prin forma sa foarte ciudata, aproape rotunda. Acesti pesti populeaza toate marile din zona calda si temperata, toate apele tropicale si subtropicale. Cele mai multe exemplare se gasesc in Marea Mediterana.

Poate ajunge la o lungime de aproximativ 4 metri si greutatea de 2 tone. Astfel el este considerat cel mai greu peste osos de pe glob. Daca este privit din profil, pestele luna are forma unui disc mare, acoperit cu piele rugoasa si groasa, de cca. 15 cm. Ochii sunt relativ mici si amplasati pe fiecare parte laterala a capului, buza superioara este turtita, iar coada se aseamana cu un volan atasat direct pe corp.

Inotatoarele anala si dorsala sunt amplasate mult spre spate, si se aseamana cu o pereche de lame uriase tinute drepte in sus si in jos. Pestele inoata destul de lent, vaslind cu aceste inotatoare.

Peștele luna

Pestele luna se hraneste in special cu meduze, plancton si pestisori, muscand cu dintii ascutiti bucati din prada. Cand este amenintat, desi inoata cu viteza mica, poate sari destul de repede afara din apa. Uneori plutesc in pozitie orizontala pe suprafata apei, aceasta fiind o modalitate si de a scapa de parazitii de pe suprafata pielii, care sunt ciuguliti de pasarile ce zboara in apropiere.

Citește și:  Peștele ghidrinul (Gasterosteus aculeatus) are trei spini mobili pe spate

Sunt exemplare foarte prolifice, se reproduc in largul marii, unde femela depune pana la 300 milioane de oua, ce au diametrul de 2-3 mm si care sunt imediat duse de curenti. Puii sunt de forma eliptica. Speranta de viata la acesti pesti este foarte mare, pot trai si peste 100 de ani.

Pestele luna face parte din ordinul Tetraodontiformes si nu este o specie pe cale de disparitie. Cateva exemplare pot fi admirate la Acvariul din Geneva (Italia) si Acvariul din Barcelona (Spania).

Video – Pestele luna (Mola mola):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.