Pestele limba de cal (Hippoglossus hippoglossus) este unul dintre cei mai mari pesti plati, ajunge la lungimea de 2,5 m si greutatea de 315 kg. Inoata la adancimi cuprinse intre 50-2000 m, deseori aproape de fundul marii, cu pietris si nisip, habitatul sau fiind reprezentat de apele marine temperate din Atlanticul de Nord, din Groelanda si Oceanul Arctic. Este un peste rapitor foarte abil in prinderea prazii, sta intins pe o parte pe fundul marii, de obicei pe cea stanga, iar cu partea dreapta in sus sau inoata activ la adancime medie. Hrana sa consta din pesti, crustacee si cefalopode.

Aspectul sau general este caracteristic pestilor plati, are gura foarte mare, iar cei doi ochi sunt pozitionati pe partea dreapta a capului si sunt mult departati intre ei. Comparativ cu alte specii de pesti care fac parte din aceeasi familie, limba de cal are corpul mult mai turtit si mai alungit. Inotatoarele dorsala si anala sunt fine si acopera spatele respectiv partea ventrala, inotatoarea codala este alcatuita dintr-un singur lob, iar aripioarele pectorale sunt foarte mici.

Pe partea stanga coloritul sau variaza de la alb la gri-deschis, iar pe partea dreapta este in nuante de gri, verzui spre maroniu-inchis. Maxilarele si dintii sunt la fel de bine dezvoltati pe ambele parti.

Citește și:  Soimul-râzător (Herpetitheres cachinnans) - vezi ce sunete ciudate scoate

La aceasta specie femela depune cateva milioane de oua (cu diametrul de 3-4 mm si culoarea rozie) in perioada lunilor februarie-mai, la adancimea de 700-1000 m. Dupa ce sunt fertilizate de mascul, ouale se umfla putin si plutesc la 300-400 m mai jos de suprafata apei.

Peștele limbă de cal
Peștele limbă de cal

Dupa o perioada scurta de timp, de aproximativ 14 zile, ouale eclozeaza si apar larvele care nu depasesc 6-7 mm. La inceput fiecare larva are un sac vitelin mare din care isi ia elementele nutritive necesare, apoi renunta la acesta si incepe sa-si caute singura hrana. In momentul cand ajung la lungimea de 5 cm larvele cobora pe fundul apei ca pestii adulti si se hranesc cu pesti, crustacee si nevertebrate.

Pestele limba de cal ajunge la maturitatea sexuala la varsta de 9 ani cand are lungimea de 60 cm. Acest peste este preferat de pescari datorita carnii sale de calitate superioara, de culoare alba, bogata in proteine, acizi grasi, omega-3, vitamina D, seleniu. Uleiul din ficatul acestui peste contine vitamina A si D.

Pestele limba de cal face parte din ordinul Pleuronectiformes, familia Pleuronectidae. Datorita pescuitului excesiv aceasta specie este vulnerabila, in pericol de disparitie.

Video – Pestele limba de cal (Hippoglossus hippoglossus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.