Pestele-spada american (Polyodon spathula) este cunoscut si sub numele de ,,navod” de zooplancton deoarece este o specie de apa dulce care se hraneste cu zooplanctonul filtrat din apa. Face parte din categoria pestilor ososi primitivi, care au scheletul destul de neobisnuit, partial cartilaginos si partial osos.

Este intalnit in apele dulci, in raurile lente, in lacurile din centrul si sud-estul Americii de Nord, in special cursul lin al Bazinului Hidrografic Mississippi.

Exemplarele adulte pot ajunge la lungimea corpului de 1,2-1,8 m si greutatea de 24 kg. Interesant la aceasta specie este botul sau foarte lung, de forma unei spade sau vasle, de la care ii vine si numele de pestele-spada american. Acesta are rolul de a-i stabiliza greutatea corpului cand inoata. De asemenea rostrul sau lung serveste ca organ de simt si imbunatateste fluxul apei spre gura in momentul hranirii.

Are corpul acoperit de piele verde-maslinie sau gri-albastrui si nu prezinta solzi. Inotatoarea codala este formata din doi lobi simetrici, cea dorsala este de forma triunghiulara, cea anala este rotunjita, cele doua pectorale sunt putin mai mari, iar cea ventrala este mai mica si pozitionata spre partea posterioara a corpului.

Citește și:  Femei Celebre - Rachel Carson

Peștele-spadă american

Pestele-spada american are obiceiul sa inoate cu mandibula lasata in jos si cu obrajii umflati, pentru a forma un fel de palnie prin care trec mari cantitati de apa, iar cu ajutorul branhiilor retine micile organisme acvatice. Consuma de asemenea moluste si mici crustacee. In general se hraneste noaptea, iar ziua sta si se odihneste pe fundul apelor adanci.

Speranta de viata la aceasta specie este de aproximativ 55 de ani.

Pestele-spada american face parte din ordinul Acipenseriformes, familia Polydontidae. Este o specie pe cale de disparitie, deoarece poluarea apei, pescuitul excesiv pentru carnea si icrele sale (vandute drept caviar) au facut ca numarul de exemplare sa scada extraordinar de mult.

Construirea barajelor a afectat dezvoltarea speciei, deoarece prin acestea s-au inchis ciclurile naturale de reproducere. Incepand cu anul 1997 s-au pus in aplicare mai multe programe de stocare a speciei. Un astfel de program a fost aplicat in anul 1994, in raul Flint din sud-estul SUA, care trece prin Georgia.

Video – Pestele-spada american (Polyodon spathula):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.