Pestele-broasca (Antennarius maculatus) este un locuitor al marilor calde, uneori apare si la gurile de varsare ale raurilor. Frecvent poate fi intalnit pe tarmurile vestice ale Oceanului Pacific si ale Oceanului Indian, in Insulele Maldive, Mauritius, dar si in Arhipelagul Indonezian, Insulele Filipine si Solomon.

Acest peste face parte din ordinul pestilor-unditar, care se remarca prin aspectul iesit din comun, dar intotdeauna frumos si interesant. Desi majoritatea pestilor-unditar traiesc la adancimi mari, pestele-broasca apare in apele superficiale, la adancimi de aproximativ 12-15 m. Prefera sa stea pe fundul apei netede sau intre pietre si iarba de mare, in recifele de corali, la adancimi mici.

Are corpul grosolan si doar putin alungit, cu pielea acoperita de solzi, poate avea lungimea de aproximativ 11,5 cm. Gura este foarte mare si proeminenta, iar in jurul ei, a operculelor si in zona de deasupra ochilor are apendice tentaculiforme si lobi cutanati. Inotatoarea dorsala este prevazuta pe suprafata ei cu un spin lung, care este terminat cu o aripioara de piele colorata, cu rol de nada, pe care pestele-broasca o agita mereu ca sa semene cu un peste mic si astfel sa atraga prada.

Citește și:  Scobarul, un pește de apă dulce comun din familia Cyprinidae

Peștele-broască

Are o metoda de a se hrani prin care consuma foarte putina energie, folosindu-se de nada pentru a-si atrage prada spre gura. Cand prada este destul de aproape deschide larg gura si creeaza un curent care o absoarbe. Atat gura cat si stomacul sunt extensibile, astfel ca acest peste inghite fara probleme si pesti mai mari, intregi.

Coloritul acestui peste este alb, maroniu, crem sau galben cu diferite pete si puncte negre, rosii, maronii, ruginii pe toata suprafata corpului, care il camufleaza perfect printre corali, uneori putand fi confundat si cu fundul apei. Inotatoarea codala are doi lobi aproape simetrici care il ajuta la deplasare, insa de cele mai multe ori sta ascuns printre corali deoarece corpul lui masiv si greoi il face sa fie mai mult inactiv.

Pestele-broasca face parte din ordinul Laphiiformes, familia Antennariidae si nu este o specie in pericol de disparitie.

Video – Pestele-broasca (Antennarius maculatus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.