Pestele dragon negru (Idiacanthus antrostomus)
Pestele dragon negru (Idiacanthus antrostomus)

Pestele dragon negru (Idiacanthus antrostomus) este un peste abisal, cu aspect de sarpe, care populeaza apele Oceanului Pacific de Est. De regula obisnuieste sa inoate la adancimi foarte de mari cuprinse intre 4000 si 5000 m.

Corpul acestui peste este de culoare neagra, poate ajunge la lungimea de 38 cm si greutatea de 50-55 g. Intotdeauna femela este mai mare decat masculul, de aproximativ patru ori si cantareste mai mult. Capul este destul de mare, iar gura este prevazuta cu o serie de dinti foarte lungi si ascutiti care prin rotirea usoara permit deschiderea si inchiderea gurii. Dintii ascutiti ca niste ace au rolul de a prinde si de a retine prada in gura.

De-a lungul corpului, pe partile laterale, prezinta numeroase organe care emit lumina si poarta numele de fotofore. De asemenea de mandibula este prinsa o mustata foarte lunga, care se termina cu un organ luminos, ce serveste drept nada pentru atragerea prazii. Inotatoarele anala si ventrala sunt lungi si transparente, cele pectorale si codala sunt foarte mici si de asemenea transparente.

Citește și:  Rechinul-șobolan (Mustelus mustelus), un rechin ce preferă fundul mării

Acest peste care se hraneste noaptea prinzand pesti mici si crustacee aproape de suprafata apei, ziua se odihneste pe fundul apei. Reproducerea este ovipara, femela depune un numar mare de oua la suprafata apei, din care dupa o perioada ies larvele care se hranesc cu plancton. Larvele au un aspect deosebit, au ochii situati pe filamente lungi si intestine care depasesc lungimea cozii.

Pestele dragon negru face parte din ordinul Stomiiformes si familia Stomiidae. Din acelasi ordin mai fac parte pestii-vipera, gonostoatidele si stomiidele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.