Ce se poate vedea la Petra

Petra este una dintre cele mai noi minuni descoperite ale lumii. Munții roșii, gigantici și bijuteriile sculptate în roca unică sunt departe de civilizația modernă, ​​dar sunt apreciate în toată splendoarea lor ca una dintre cele mai mari lucrări săvârșite vreodată de natură și om împreună.

Călătorii au locuri fascinante pentru a explora aici, începând cu vechiul și uluitorul siq (zonă îngustă sau intrarea principală în Petra) care datează de 2000 de ani, trezoreria, fațada sau palatul, locul de sacrificiu, amfiteatrul roman, biserica, mormintele și sculpturile în piatră făcute de vânt.

jordan-lebanon-10581Deși s-a scris mult despre Petra, nimic nu te pregătește pentru acest loc uimitor. Acestă destinație trebuie să fie văzută, pentru a înțelege frumusețea ei. Cuvintele sunt prea puține. Petra, minunea lumii, este fără îndoială, cel mai valoros tezaur al Iordaniei și cea mai mare atracție turistică a ei, numele orașului pierdut provine din greacă și înseamnă piatră.

Petra este un mare și vechi oraș unic, sculptat în stânca muntelui de către nabatieni, un popor semitic prosper care s-a stabilit aici acum mai bine de 2000 de ani, transformându-l într-un important centru de negoț pentru mătase și condimente. Pe aici treceau rute comerciale care legau China, India și sudul Arabiei Saudite cu Egipt, Siria, Grecia și Roma.

Jordan - Petra - Treasury (medium)Intrarea în oraș este prin siq, o deschidere îngustă între stânci, de peste un kilometru în lungime, care este înconjurată de fiecare parte de stânci înalte de 80 m. Doar mersul pe jos prin siq este o experiență în sine. Culorile și formațiunile de roci sunt extraordinar de frumoase! Pe măsură ce ajungi la sfârșitul deschiderii, siq-ul îți va dezvălui în fața ochilor o parte din al-Khazneh (trezoreria sau palatul).

Jordan-Petra-Travels-TourDeodată, în față, îți va apărea, în despicătura dintre munți, o fațadă masivă, de 30 m lățime și 43 m înălțime, sculptată perpendicular, în stânca roz, sumbră, ce face ca totul în jur să pară minuscul. O emoție care iți va transmite un fior în tot corpul te învăluie. Clădirea a fost sculptată la începutul secolului I, ca mormânt al unui rege nabateean important și reprezintă geniul ingineresc al acestor oameni vechi.

petra-insideTrezoreria este doar prima parte din muntele-minune care alcătuiește Petra. Veți avea nevoie de cel puțin patru sau cinci zile, pentru a explora cu adevărat toate monumentele din zonă.

Există sute de morminte tăiate în piatră, elaborate, cu sculpturi complicate. Spre deosebire de case, care au fost distruse în mare parte de cutremure, mormintele au fost sculptate să dureze o mare perioadă de timp, dar acum, goale, cu deschiderile lor întunecate iți vor părea puțin sinistre.

5f9b6ab230Teatrul în stil roman, care ar putea găzdui 3.000 de oameni este o ruină foarte valoroasă. Există obeliscuri, temple, altare de sacrificiu și străzi cu coloane, iar deasupra, cu vederea spre vale, este mănăstirea impresionantă ad-Deir la care ajungi pe o cale de 800 de pași în roca tăiată.

Cum decurge vizita în orașul antic Petra

Pe parcursul acestei excursii, un gând te va însoți mereu: cum s-a putut construi o asemenea minune acum mii de ani ? Frumoasele uși, blazoane și detalii sunt așa de elegant meșteșugite încât vei crede că, de fapt, orașul nu a fost sculptat și șlefuit de mână omenească, ci de vântul deșertic ce lovește munții cu putere.

Citește și:  Vatican : Țări de vizitat

În cadrul turului, de asemenea, veți întâlni două muzee excelente: Muzeul Arheologic Petra și Muzeul Petra Nabatian, ambele expunând descoperiri de la săpăturile din regiune și un studiu al trecutului înfloritor. Un altar din secolul al XIII-lea, construit de sultanul mameluk, Al Nasir Mahomed, pentru a comemora moartea lui Aaron, fratele lui Moise, poate fi văzut în partea de sus a muntelui Aaron.

În interiorul site-ului, mai mulți artizani din satul Wadi Musa și o tabără a beduinilor din apropiere au înființat tarabe mici care vând obiecte de artizanat locale, cum ar fi ceramică și bijuterii ale beduinilor.

DSC_1042_miniÎn Petra nu este permis accesul vehiculelor motorizate. Dar dacă nu vrei să mergi pe jos, poți închiria un cal sau o trăsură trasă de cai ce te va lua prin siq. Pentru persoanele în vârstă sau cu handicap, centrul pentru vizitatori, amplasat aproape de intrare, va emite un permis special (cu o taxă suplimentară), ce va asigură transportul în interior și vizita la principalele atracții. Odată ce sunteți în interiorul site-ului, puteți închiria un măgar sau pentru cei mai aventuroși, o cămilă cu un ghid care vă va însoți pe rute bine stabilite.

P1080381-1024x943Ghidul beduin, un om simplu îmbrăcat ca oamenii din deșert, te va uimi cu poveștile despre istoria locului, chiar în limba engleză. În ciuda încercărilor succesive ale regelui selgiucid Antigonus, ale împăratul roman Pompei și ale lui Irod cel Mare, pentru a aduce Petra sub controlul imperiilor lor, aceasta a rămas, în mare parte, în mâinile nabatienilor, până în jurul anul 100 î.e.n. când romanii au preluat controlul.

Această cetate a fost încă locuită în timpul perioadei bizantine când fostul Imperiu Roman și-a mutat sediul de la est, la Constantinopol. Cruciații au construit un fort în zonă, în secolul al XII-lea, dar s-au retras curând, lăsând Petra localnicilor, până la începutul secolului al XIX-lea când a fost redescoperită de exploratorul elvețian Johann Ludwig Burckhardt, în anul 1812.

Parcul Arheologic Petra deține o suprafață de 264.000 de metri pătrați, zona ce se întinde în valea Wadi Musa care este considerată un sit arheologic de valoare, înscris pe lista patrimoniului mondial UNESCO din anul 1985. Peisajul munților de rocă roz, punctul cel mai prețios fiind orașul antic, uimitor Petra, este o mărturie a civilizației nebănuite a nabatienilor. Deși orașul a scăzut în importanță după perioada romană, ea a va rămâne o comoară și o taină a deșertului ce te invită cu ardoare să-i descoperi secretele.

Petra_Jordan_BW_36Ca turist, trebuie să știi că cel mai bun timp pentru a vizita Petra, mai ales dacă vrei să faci fotografii excepționale, este fie devreme, la mijlocul dimineții sau după-amiaza, târziu când cele mai multe raze ale soarelui sunt înclinate și creează un spectacol fermecător, scoțând în evidență culorile naturale ale rocilor.

Un alt sfat este să te asiguri că porți pantofi confortabili pentru mersul pe jos, o pălărie, pentru a te proteja de soare și este necesar să iți iei multă apă de băut. Se poate campa în locuri speciale pentru a continua călătoria a doua zi, dar este bine să vă luați un ghid, pentru că noaptea, în deșert, nu este prea plăcută pentru cei care nu sunt obișnuiți cu viața la cort.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.