Piculetul cu dungi albe este o pasare micuta cu lungimea corpului de 10 cm si greutatea de 10 g care traieste in America de Sud, mai ales in Argentina, Paraguay, Bolivia si Brazilia. Prefera diferite habitate – padurile tropicale si subtropicale, zonele cu arbusti si tufisuri, savane, luminisuri si paduri uscate puternic degradate.

Face parte din familia ciocanitorilor si este cel mai mic membru din grupul acestora care prezinta cateva particularitati caracteristice speciei. Spre deosebire de ciocanitori are coada mica ceea ce face sa nu poata sta in pozitie verticala pe trunchiurile copacilor sprijinindu-se cu ajutorul cozii ca si acestea.

Exemplarele acestei specii pot fi recunoscute foarte usor dupa motul de pene rosii de pe crestetul capului care apare numai la mascul aceasta fiind si un element de diferentiere intre cele doua sexe. De asemenea, piculetul cu dungi albe se remarca dupa cum ii spune si numele prin penajul gri-maroniu pe partea dorsala si maroniu cu mici dungulite albe pe partea ventrala.

Citește și:  Pasarea Abu-Markub (Balaeniceps rex) cu cap de balenă

Coada este neagra cu dungi albe, ciocul mic si gri, iar picioarele destul de scurte si de asemenea gri. Ochii sunt mari, rotunzi, pozitionati pe partile laterale ale capului, au irisul de culoare maronie.

Picumnus cirratus
Picumnus cirratus

In perioada clocitului femele isi face cuibul in scorburile copacilor, il captuseste cu materii vegetale si depune ouale. Hrana sa consta din mici insecte si larve de insecte pe care le colecteaza din crapaturile scoartei copacilor sau de pe sol cu ciocul ei tare si ascutit si limba lunga si extensibila, usor tepoasa si acoperita cu un lichid lipicios de care se lipeste prada.

Insectele constituie cea mai importanta sursa de hrana a acestor pasari. In perioada de crestere a puilor femela ii hraneste cu larve de insecte deoarece acestea sunt bogate in substante nutritive.

Piculetul cu dungi albe nu este o pasare migratoare si nu este o specie in pericol de disparitie. Face parte din familia Picidae, ordinul Piciformes.

Video – Piculetul cu dungi albe (Picumnus cirratus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.