Pierre Omidyar este cel mai bine cunoscut ca fondator şi preşedinte al eBay, cel mai popular site de licitaţii online. Când a creat o mică licitaţie on-line pe site-ul său personal, Omidyar nu şi-a imaginat niciodată că va face bani, dar mai ales că avea să devină miliardar.

Om de afaceri, antreprenor şi filantrop, Omidyar s-a născut pe 21 iunie 1967 în Paris, Franţa din părinţi iranieni şi spre deosebire de mulţi alţi antreprenori nu şi-a propus să devină un magnat al internetului. Când era încă mic, la vârsta de şase ani, s-a mutat cu familia în Baltimore, Statele Unite în momentul în care tatăl său a acceptat un rezidenţiat la centrul medical al Universităţii John Hopkins.

Adolescent precoce, el a devenit interesat de calculatoare şi obişnuia să chiulească de la orele de educaţie fizică pentru a se putea juca în laboratorul de informatică al şcolii. Spre deosebire de mulţi alţi directori de liceu ce l-ar fi pedepsit, directorul liceului său l-a angajat să scrie un program de calculator pentru a putea printa carduri ce catalogau biblioteca şcolii. Pentru acest proiect el era plătit cu 6 dolari pe oră, ceea ce nu însemna foarte mult, dar aceşti bani au reprezentat începutul.

Pierre Omidyar a absolvit Universitatea Tufts în 1988 cu o diplomă în ştiinţa calculatoarelor. În timp ce lucra la o diplomă de licenţă în informatică, scrie un program pentru a ajuta programatorii de la Apple Macintosh la gestionarea memoriei. Ulterior el a distribuit programul în mediul online ca „shareware” şi a cerut utilizatorilor care doreau să plătească o sumă modică în schimbul lui. Dar suma primită a fost atât de mică încât abia a reuşit să acopere costul cutiei poştale închiriate pentru a le colecta.

Ulterior a lucrat pentru o filială Apple numită Claris iar mai târziu, în 1991, a ajutat la fondarea companiei de software numită Ink Development Corp care în 1996 a fost cumpărată de Microsoft, ce i-a schimbat numele în eShop.

Sătul să tot înceapă proiecte şi apoi să le vândă, în 1994 Omidyar se angajează developer pentru compania producătoare de software General Magic iar pentru a mai face rost de nişte bani, pe lângă slujba de zi se ocupă şi de web design.

În această perioadă o cunoaşte pe cea care îi va deveni soţie, Pamela Wesley, o colecţionară de dozatoare Pez. Cum aceasta i se plângea despre cât de greu îi este să găsească pasionaţi de genul ei, în 1995 Pierre include pe site-ul său personal un mic serviciu de licitaţii. Aici urmau să comunice colecţionari de pe tot teritoriul Statelor Unite şi de asemenea puteau să cumpere şi să vândă unii de la alţii.

Citește și:  Universul creatiei lui Mircea Cartarescu

Spre marea lui uimire, site-ul a atras atât de mulţi vânzători şi cumpărători încât s-a văzut nevoit să facă un site separat. Împreună cu prietenul şi colegul său programator Jeff Skoll, Omidyar mută afacerea pe un site separat pe care îl numesc eBay; pentru a putea acoperi costurile întreţinerii a început încasarea câtorva cenţi pentru listarea fiecărui articol şi perceperea unui mic comision din fiecare vânzare.

La nouă luni de la prima licitaţie se vede nevoit să-şi dea demisia de la General Magic pentru a se putea ocupa în totalitate doar de noul site.

În mai 1998 Omidyar este numit preşedinte al eBay iar în acelaşi timp a numit-o pe Meg Whitman director executiv. Sub conducerea ei, eBay a continuat să prospere şi să se extindă prin oferirea de servicii în ţări ca Austria, Canada, Germania, Marea Britanie şi Japonia.

Până la sfârşitul lui 1998 eBay avea 2,1 milioane de membri şi genera venituri de 750 de milioane de dolari. Atât de bine mergea încât şi alte companii au lansat propriile site-uri de licitaţii după modelul eBay, printre care şi Amazon.

În 2000 Omidyar acceptă prima poziţie în conducerea unei companii în afară de eBay, alăturându-se consiliului de administraţie al ePeople.

Având un mare interes pentru jurnalism, fondează First Look Media în colaborare cu un fost reporter de la ziarul Guardian, cel care a publicat documentele guvernamentale clasificate date publicităţii de Edward Snowden, fost angajat al Agenţiei Naţionale de Securitate. Prima publicare apare în 2014, se numeşte Interceptare şi îşi propune apărarea dreptului la libera exprimare.

Pe lângă toate realizările personale, el şi soţia sa sunt membri ai fundaţiei lui Bill Gates şi Warren Buffett „Giving Pledge” prin care îşi iau angajamentul să doneze mare parte din avere pentru cauze umanitare. Ei au fost cei mai mari donatori din ultima perioadă, donând sume foarte mari de bani pentru lupta împotriva traficului de persoane. În ultimii patru ani au investit 115 milioane de dolari fundaţiei „Humanity United” care la rândul ei finanţează 85 de organizaţii non-profit împotriva sclaviei. De asemenea au promis că până în 2016 vor mai dona încă 50 de milioane de dolari.

Din data de 16 iulie 2014 Omidyar se află pe locul 181 în topul Forbes al miliardarilor, cu o avere de 7,8 miliarde de dolari.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.