Pietrele preţioase cele mai valoroase (şi mai rare) de pe planetă, veritabile comori ale pământului (formate de-a lungul a milioane și miliarde de ani), apreciate pretutindeni de-a lungul istoriei (din diverse motive), sunt cele care combină atribute geologice unice cu o disponibilitate limitată pe piață. În plus, de la curţile regale de altădată, până astăzi, pietrele preţioase continuă să simbolizeze luxul, statutul, bogăția și aprecierea profundă pentru frumusețea și misterele lumii naturale.
Acestea se definesc prin splendoarea şi claritatea lor distincte – culori vibrante, transparență sau luciu strălucitor – prin dimensiuni şi duritate (o calitate importantă pentru pietrele prețioase, deoarece determină rezistența lor la zgârieturi și uzură), prin popularitatea pe piaţa bijuteriilor. Uneori, acestor calităţi li se adaugă şi povestea istorică şi culturală a unei anumite pietre preţioase.
Deși au fost şi sunt folosite, de cele mai multe ori, ca elemente decorative (în realizarea bijuteriilor), pietrele preţioase au devenit cunoscute, în timp, și pentru simbolismul lor religios sau pentru rolul taumaturgic, atribuindu-li-se, uneori, puteri vindecătoare.
Gemologia este ştiinţa care se ocupă cu studiul şi clasificarea pietrelor prețioase (de la “gemă” – nume generic pentru orice piatră prețioasă translucidă).
Deşi fiecare piatră preţioasă este specială, în felul său, unele sunt mai rare decât altele. Iată care sunt cele mai valoroase (şi mai rare) de pe planetă:
Pietrele preţioase cele mai valoroase – Diamantul roșu
Diamantul roşu este cunoscut ca fiind cea mai scumpă (sute de mii până la câteva milioane de dolari per carat) și cea mai rară culoare de diamant din lume, mai rară decât diamantul roz sau diamantul albastru. Este considerat simbolul luxului și al eleganței desăvârşite. Datorită rarității și frumuseții lor, diamantele roșii sunt extrem de valoroase și căutate pe piața bijuteriilor de lux, folosite în realizarea bijuteriilor unicat și în colecții private.
Cu doar câteva exemplare cunoscute până în prezent, diamantul roșu este extrem de rar datorită procesului său complex de formare și compoziției chimice unice. Sursa culorii este atribuită deformării plastice din structura diamantului, deoarece acesta suferă o presiune enormă în timpul formării. De asemenea, majoritatea diamantelor roșii afișează fluorescență atunci când sunt plasate sub lumină UV.
Cele mai multe diamante roşii sunt extrase din mina de diamante Argyle, din Kimberley, Australia de Vest, dar au fost găsite şi în Brazilia şi în Rusia. O caracteristică este şi aceea că diamantele roşii se găsesc numai în locuri în care există şi diamante roz.
Cel mai mare și impecabil diamant roșu este “Fancy Red Moussaieff Red Diamond”, de 5,11 carate (1,022 g), cu o tăietură triunghiulară strălucitoare, care are o claritate internă excepţională. A fost găsit/ extras manual de către un garimpeiro (miner) brazilian pe nume Ze Tatu, în 1989, într-o mină din Brazilia. Piatra brută cântărea 13,9 carate (2,78 g). Diamantul a fost achiziționat și tăiat de William Goldberg, comerciant american de diamante, fondatorul “ William Goldberg Diamond Corporation”.
Pietrele preţioase cele mai valoroase – rubinul, “piatra iubirii”
Rubinul (în latină,”rubens, rubinus” – roșu, cel roșu) este considerat o piatră preţioasă de prim rang, a doua cea mai dură piatră prețioasă naturală după diamant şi la egalitate cu safirul. Culoarea roșie intensă (dată de ionii de crom) şi strălucirea datorată structurii sale cristaline îl fac inconfundabil. Este asociat, simbolic, cu iubirea, pasiunea şi norocul.
Rubinele se extrag din multe părţi ale lumii, dar cele mai preţioase sunt cele provenite din Asia – din Myanmar, Tailanda, Sri Lanka (acestea din urmă tot mai rare).
Cele mai valoroase rubine sunt cele numite “pigeon blood” (sânge de porumbel), iar cel mai scump rubin din lume este renumitul “Rubin Sunrise”, de 25, 5 carate, vândut în 2015, la Geneva, la preţul de 30,4 milioane de dolari. Rubinul a fost cumpărat de multimiliardara austriacă Heidi Horten (văduva omului de afaceri Helmut Horten) și este montat într-un inel Cartier, înconjurat de diamante.
Pietrele preţioase cele mai valoroase – safirul
În categoria “Pietrele preţioase cele mai valoroase”, safirul ocupă locul al doilea, după diamantul roşu, fiind apreciat pentru culoarea sa frumoasă, duritatea și strălucirea sa. Culoarea cea mai cunoscută este albastru, dar safirul poate avea o varietate de culori, inclusiv galben, roz, portocaliu, verde și chiar incolor, nuanţe care pot varia în intensitate și ton. Safirele albastre mai închise sunt adesea considerate cele mai prețioase.
Are, de asemenea, o strălucire frumoasă și vibrantă, care poate fi amplificată prin tăierea și prelucrarea adecvată a pietrei. Reflexiile luminoase adaugă la frumusețea și valoarea sa.
Majoritatea safirelor sunt transparente sau semitransparente, ceea ce permite luminii să pătrundă și să strălucească prin piatră. Această transparență contribuie la aspectul său elegant și la luminozitate.
Safirul, utilizat pentru inele, cercei, coliere și brățări, se găseşte în diverse locuri din lume, dar cele mai cunoscute și apreciate surse de safir sunt minele din Sri Lanka și Kashmir.
Inelul de logodnă împodobit cu cel mai renumit safir din lume a fost cândva în posesia Dianei, Prințesă de Wales, și este purtat, în prezent, de Catherine, Ducesă de Cambridge.
Smaraldul – “piatra strălucitoare” a luxului şi rafinamentului
Smaraldul (în latină, “smaragdus”, preluat din greacescul “smaragdos” – “piatră strălucitoare“), menţionat încă din secolul al XII-lea, în Egipt, este cunoscut pentru culoarea sa verde distinctivă (de la verde deschis și luminos până la verde intens și profund).
Smaraldul este prelucrat în forme variate, dar tăierea clasică, denumită “tăierea smaraldului”, este caracterizată prin suprafețe plane și laturi regulate. Această tăiere este concepută pentru a evidenția frumusețea culorii și a strălucirii smaraldului. Este una dintre cele “patru mari pietre prețioase”, alături de diamant, rubin și safir, și este foarte apreciat în bijuteriile de lux.
Se spune că era piatra preţioasă favorită a reginei Cleopatra şi, ulterior, alţi împăraţi, regi şi regine au pus la loc de cinste smaraldul, alături de pietrele preţioase ale coroanei de la timpul respectiv.
Pietrele preţioase cele mai valoroase din lume (în afară de diamant, rubin, safir şi smarald), extrem de rare
Tanzanitul
Descoperit în 1967, această piatră preţioasă se găseşte într-un singur loc din lume, o mină din Tanzania, care are aproximativ 7 km lungime și 2 km lățime. Tanzanitul este de o mie de ori mai rar decât diamantele. Este cunoscut pentru culoarea albastru-violet viu şi pentru o caracteristică unică – privit din unghiuri diferite, arata trei culori: albastru, violet și vişiniu.
Painitul
Considerat mult timp a fi cea mai rară piatră prețioasă de pe planetă (deţine şi un record Guinnes, în acest sens), painitul a fost descoperit în Myanmar, în 1950. Este cunoscut pentru culorile sale intense, inclusiv roșu, maro și portocaliu. Până în anul 2004, erau mai puțin de 20 de pietre prețioase Painit cunoscute. Chiar și cu deschiderea a încă două mine în Myanmar, există mai puțin de 1000 de pietre prețioase de painit, cele mai multe dintre ele nefiind fațetate.
Alexandritul
Cunoscut pentru capacitatea sa de a-şi schimba culoarea în funcție de lumina în care este văzut, alexandritul este o piatră preţioasă extrem de rară și apreciată pentru combinația sa unică de roșu și verde. Pentru că îşi schimbă culorile, popular i se spune “Smarald ziua, rubin noaptea”. Descoperit în munții Urali, în anul 1830, piatra prețioasă a primit numele țarului Alexandru al II-lea. Raritatea sa poate fi înțeleasă prin faptul că sursa de alexandrit din Munții Urali a fost epuizată în câteva decenii de la descoperire, iar alexandritul se găsește acum doar în Brazilia și în alte câteva mine.
Musgravitul
A fost descoperit în Australia, în 1967, şi este renumit pentru varietatea de culori (de la un albastru-verzui intens, la violet, gri sau incolor) şi pentru strălucirea sa. Raritatea acestei pietre preţioase (care se formează la temperaturi şi presiuni foarte ridicate ale adâncurilor) o face şi mai râvnită de colecţionari şi bijutieri.
Jadeitul/ Jadul Imperial
Între pietrele preţioase, această varietate de jad este extrem de rară (şi foarte scumpă) și se găsește în special în Myanmar. Culoarea sa, verde intens, și transluciditatea o fac deosebit de valoroasă.
Pietrele preţioase – simbolistica, valoarea spirituală şi rolul vindecător care li s-a atribuit de-a lungul istoriei
Din cele mai vechi timpuri, pietrele preţioase au fost apreciate deopotrivă pentru frumuseţea lor, dar şi pentru beneficiile emoţionale şi fizice pe care le pot aduce celor care le poartă, pentru încărcătura spirituală care li s-a conferit prin tradiţie.
Vechii egipteni, asirieni, greci, romani purtau amulete de protecție, pandantive și brățări cu pietre preţioase, ca aspect obligatoriu în practicile lor spirituale, pentru sănătate, echilibru şi armonie. Le foloseau, de asemenea, în ceremoniile religioase, în confecţionarea obiectelor totemice şi a măştilor funerare, pentru protecţie şi în viaţa de dincolo.
Dintotdeauna, pietrele preţioase au fost considerate nu numai podoabe, ci şi purtătoare de energii subtile, despre care se credea că pot influența corpul uman, mintea și spiritul. Unele pietre prețioase au fost asociate cu zei și zeițe, altele cu planete și stele, altele cu elemente și forțe ale naturii. Simbolismul pietrelor prețioase dezvăluie o perspectivă asupra credințelor, valorilor și aspirațiilor diferitelor civilizații de-a lungul istoriei.
Diamantul roşu, safirul şi smaraldul – semnificaţii simbolice şi spirituale
Despre diamantul roşu, de exemplu, şi despre pietrele preţioase de culoare roşie, în general, se crede că insuflă pasiune, curaj şi optimism, că stimulează creativitatea, intuiția, claritatea gândurilor, că aduc bogăţie, succes şi noroc, că îi fac pe cei care le poartă invulnerabili, că potențează încrederea în sine şi pacea interioară.
Safirul, piatra albastră, este considerat simbolul înţelepciunii, se crede că ajută la claritate în gândire, că potenţează concentrarea şi intuiţia, că aduce bunăstare şi prosperitate, înlăturând teama şi anxietatea. O frumoasă legendă persană spune că “Mama Pământ” se sprijină pe o piatră uriaşă de safir albastru, iar culoarea cerului senin este reflexia acestei pietre, într-o armonie desăvârsită intre Sus şi Jos.
Smaraldul, “piatra iubirii împlinite”, a compasiunii, a încrederii, prin culoarea verde, venerată de-a lungul istoriei în toate culturile, din antichitate până în prezent, şi prin reflexiile sale, este legat subtil de de natură, creștere și reînnoire, stimulează autocunoaşterea, echilibrul interior, răbdarea, inspiraţia. Este considerată o piatră a înţelepciunii şi a adevărului, care dă încredere şi seninătate.
Despre tanzanit, atât de rar (se găseşte într-un singur loc de pe Pământ şi a avut nevoie de milioane de ani pentru a se forma), se spune că are vibraţii protectoare excepţionale pentru corpul uman, despre jad se crede că stimulează armonia şi echilibrul etc. Practic, nu există pietre preţioase (cu mult mai multe decât cele menţionate în acest articol) despre care omul să nu fi perpetuat, de-a lungul veacurilor, învăţături, convingeri, mituri.
Asocierile dintre pietrele prețioase, spiritualitate și simbolism variază în funcţie de culturi, dar, întotdeauna, indiferent de convingerile fiecăruia, acestea fascinează, reprezintă o invitaţie pentru explorarea frumuseţii, a comorilor adâncurilor şi a felului în care am putea simţi că rezonează cu propria interioritate/ sensibilitate.