Pinguinii sunt pasari incapabile sa zboare dar care sunt foarte bine adaptate la viata acvatica. Ei isi petrec cea mai mare parte a vietii in apa si isi folosesc aripile pe post de inotatoare. In lunile mai calde, apoape toate speciile au obiceiul de a veni la tarm, pentru a forma colonii mari si a se inmulti. Pinguinii traiesc in toate insulele marilor sudice din zona temperata, antarctica si subantarctica. Au diferite tehnici de inot din care se remarca: cea de a inoata incet la suprafata apei, de a vasli cu aripile si a tine coada si capul ridicate deasupra apei, cea in care inoata cu viteza sub apa pentru a vana, astfel dau impresia ca ,,ar zbura” sub apa si cea in care inoata la fel ca delfinii, cand fac salturi din cand in cand la suprafata apei pentru a respira.

Specii de pinguini:

Pinguinul imperial (Aptemodites forsteri)

In circumpolar din Antarctica traieste pinguinul imperial care are inaltimea corpului de 1,1 m si greutatea de pana la 37 kg. In aceste regiuni, tarmurile Antarcticii sunt locuite si de pinguinii Pygoscelis papua. Pinguinul imperial are denumirea stiintifica de Aptenodytes forsteri si este considerata cea mai mare specie de pinguini din lume. Cu multi ani in urma pe tarmurile Antarcticii si in Patagonia au fost descoperite ramasite fosile de astfel de pinguini care au trait in Tertiarul mijlociu si erau vietuitoare foarte mari, de talia unui om.

Pinguinul mic (Eudyptula minor), cea mai mica specie de pinguin

Cea mai mica specie de pinguini din lume este Eudyptula minor. Aceasta se numeste pinguinul mic si are inaltimea corpului de 41 cm si greutatea de 1 kg. Este o specie partial migratoare care se remarca prin fatul ca este activ chiar si dupa lasarea intunericului, comportament care nu apare la alte specii de acest gen.

Pinguini Adelie -Pygoscelis adeliae

Anumite specii de pinguini fac migratii destul de mari, spre exemplu specia Pygoscelis adeliae isi petrece iarna australa pe gheata plutitoare in lunile martie-octombrie, iar apoi cuibareste pe tarmul antarctic. Aceasta specie din circumpolar Antarctica este numita pinguinul Adelie si are inaltimea corpului de 46-61 cm si greutatea de 4-5,5 kg. Specialistii considera Pygoscelis adeliae ca fiind cea mai numeroasa specie de pinguini care exista.

Pinguinul Humboldt

In vestul Americii de Nord traieste pinguinul Humboldt care isi are numele de Curentul Humboldt (foarte bogat in peste). Aceasta specie este nemigratoare, are denumirea stiintifica de Spheniscus humboldt si poate ajunge la inaltimea corpului de 56-66 cm si greutatea de 4,5-5 kg.

Capul pinguinuluiPinguini macaroni in apa

Pinguinul macaroni (Eudyptes chrysolophus) este o specie nemigratoare raspandita in insulele din Atlanticul de Sud, in sudul Oceanului Indian si in sudul Chile. Aceasta specie este vulnerabila, in pericol de disparitie. Se remarca prin creasta vizibila de pe cap, alcatuita din pene galbene-aurii, ciocul gros de culoare portocalie-maronie si prin comportamentul agresiv si galagios.

Pinguinul antarctic, specia Pygoscelis antarctica

Pinguinul antarctic traieste in circumpolar in Antarctica si este o specie nemigratoare. Are denumirea stiintifica de Pygoscelis antarctica, poate ajunge la inaltimea corpului de 71-76 cm si greutatea de 3-4,5 kg. Acesta specie poate fi recunoscuta usor dupa linia negra subtire ce se intinde de la o ureche la alta si partea superioara neagra-albastruie.

Pinguin-de-stanca

O alta specie de pinguini este Eudyptes cristatus care cloceste in colonii foarte mari, alcatuite din numeroase exemplare. Este cunoscut cu numele de pinguinul-de-stanca si spre deosebire de alte specii poate ajunge in lunile de iarna si pe tarmurile sudice ale Africii.

Pinguinul papua (Pygoscelis papua), specie care poate inota ca un delfin, Foto: karamelocycles.blogspot.ro

In Insulele Falkland si Georgia de Sud poate fi observat pinguinul-papu care are denumirea stiintifica de Pygoscelis papua. Aceasta specie are un puternic instinct teritorial, isi apara zona de cuibarit in cadrul coloniei, iar in caz de pericol este foarte curajos, agresiv si zgomotos, loveste puternic cu ciocul pe cel care ii incalca teritoriul.

Pinguinul Galapagos

Pinguinul Spheniscus mendiculus este una din cele mai nordice specii de acest gen. Este raspandit pe Insulele Galapagos ceea ce a facut sa fie numit si pinguinul Galapagos. Comparativ cu alte specii de pinguin, acest pinguin este considerat cel mai mic din America de Sud, el avand inaltimea corpului de 50 cm. Se remarca prin capul negru si linia subtire si alba care se intinde de la un ochi la altul.

Pinguinul Spheniscus demersus

O alta specie asemanatoare este pinguinul Spheniscus demersus, care este raspandita de pe coasta de vest a Africii si pana in Angola. Astfel de pinguini traiesc in colonii mari si pot inota cu viteze mari, de pana la 20 km/h. De asemenea pot face migratii mari sau calatori pe distante de 30-70 km. Au obiceiul sa-si petreaca noaptea pe tarm, sa fie activi doar in timpul zilei. Au inaltimea corpului de pana la 45 cm si greutatea de aproximativ 3,1 kg.

Pinguinul Aptenodytes patagonica

O ruda apropiata pinguinului imperial este specia Aptenodytes patagonica care este cunoscuta cu numele de pinguinul-mare. Aceasta specie cloceste in primavara antarctica, atunci femela depune singurul ei ou alb, de forma ovala, de care are mare grija, il tine cu atentie pe picioarele ei si il protejeaza cu o cuta a abdomenului ce poate fi pusa deasupra lui.

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here