Pisica de mare cu pete albastre (Taeniura lymma) este una dintre cele mai spectaculoase specii din familia pisicilor de mare, remarcându-se prin petele albastre care îi împodobesc corpul rotunjit și coada lungă.
Habitat și răspândire geografică
Pisica de mare cu pete albastre (Taeniura lymma) inoata in apele Oceanelor Indian si Pacific, in Marea Rosie, coastele Africii, Insulele Solomon, coastele Australiei si Japoniei de Nord.
Caracteristici distinctive ale pisicii de mare cu pete albastre
Are corpul foarte mult turtit, de forma aproape rotunda cu pielea neteda, in nuante de culori intunecate, gri, verzui, sau bej-galbui cu numeroase pete albastre, rotunde. La maturitate poate avea lungimea corpului de 2 m si greutatea de pana la 30 kg. Inotatoarea codala este foarte lunga, prezinta si ea pete albastre, iar gura este pozitionata ventral, in partea de jos a corpului.
Ochii sunt mari si proeminenti, apar situati pe partea superioara pe crestetul capului. Inotatoarele pectorale scurte sunt pe partile laterale ale corpului si capului, formeaza un disc rotunjit, iar inotatoarele pelviene sunt mici, in apropierea pedunculului codal.
Pisica de mare cu pete albastre este una dintre speciile cele mai frumoase din familia Dasyatidae – a pisicilor de mare si are ca si acestea un spin veninos la baza cozii, care poate provoca oricui o intepatura foarte dureroasa daca este provocata sau stresata, sau pur si simplu manevrata gresit.
Comportament și alimentație
Isi cauta hrana mai mult dimineata dar uneori si noaptea, inoata in apele de adancime mica odata cu mareea si vaneaza pesti marini de dimensiuni mici, nevertebrate si crustacee, moluste, creveti, calamari, scoici si viermi.
Sta ingropata in nisipul fin de pe fundul apei, tinand doar ochii la suprafata acestuia. Deseori se ascunde in grotele si crapaturile de roci sau de recife de corali, in zonele nisipoase, urmarind cu atentie prada care inoata in apropierea sa.
Reproducerea și ciclul de viață
Reproducerea este vivipara, femela naste doi pana la noua pui vii, care sunt hraniti cu un lichid numit ,,lapte” intrauterin. Puii au la nastere lungimea de cel mult 18 cm. Perioada de imperechere este in lunile de primavara, iar durata dezvoltarii puilor poate varia intre 4-12 luni.
Pisica de mare cu pete albastre nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Myliobatiformes. Datorita aspectului sau deosebit este un peste foarte popular in randul acvaristilor din toata lumea.
Adaptările și mecanismele de apărare ale pisicii de mare cu pete albastre
Pisica de mare cu pete albastre este echipată cu un spin veninos la baza cozii, folosit ca ultimă linie de apărare împotriva prădătorilor. Veninul său, deși rar letal pentru oameni, poate provoca dureri intense și inflamații severe.
Pe lângă această armă naturală, capacitatea sa de a se camufla în nisipul de pe fundul mării reprezintă o metodă eficientă de a evita pericolul. Forma corpului său îi permite să rămână nemișcată pentru perioade lungi de timp, păstrându-se invizibilă pentru prădători.
Conservarea și importanța ecologică a pisicii de mare cu pete albastre
Deși pisica de mare cu pete albastre nu este considerată o specie amenințată, activitățile umane, precum pescuitul excesiv și degradarea habitatelor, pot afecta populațiile locale. Aceste animale joacă un rol important în controlul populațiilor de nevertebrate marine și în menținerea echilibrului ecosistemelor de recif.
Prin urmare, eforturile de conservare, inclusiv protejarea habitatelor și monitorizarea capturilor pentru acvaristică, sunt esențiale pentru menținerea acestei specii fascinante.