Pisica de mare cu pete albastre (Taeniura lymma) inoata in apele Oceanelor Indian si Pacific, in Marea Rosie, coastele Africii, Insulele Solomon, coastele Australiei si Japoniei de Nord.

Are corpul foarte mult turtit, de forma aproape rotunda cu pielea neteda, in nuante de culori intunecate, gri, verzui, sau bej-galbui cu numeroase pete albastre, rotunde. La maturitate poate avea lungimea corpului de 2 m si greutatea de pana la 30 kg. Inotatoarea codala este foarte lunga, prezinta si ea pete albastre, iar gura este pozitionata ventral, in partea de jos a corpului.

Ochii sunt mari si proeminenti, apar situati pe partea superioara pe crestetul capului. Inotatoarele pectorale scurte sunt pe partile laterale ale corpului si capului, formeaza un disc rotunjit, iar inotatoarele pelviene sunt mici, in apropierea pedunculului codal.

Pisica de mare cu pete albastre este una dintre speciile cele mai frumoase din familia Dasyatidae – a pisicilor de mare si are ca si acestea un spin veninos la baza cozii, care poate provoca oricui o intepatura foarte dureroasa daca este provocata sau stresata, sau pur si simplu manevrata gresit.

Citește și:  Pisica cu picioare negre (Felis nigripes), una dintre cele mai mici feline sălbatice

Pisica de mare cu pete albastre

Isi cauta hrana mai mult dimineata dar uneori si noaptea, inoata in apele de adancime mica odata cu mareea si vaneaza pesti marini de dimensiuni mici, nevertebrate si crustacee, moluste, creveti, calamari, scoici si viermi. Sta ingropata in nisipul fin de pe fundul apei, tinand doar ochii la suprafata acestuia. Deseori se ascunde in grotele si crapaturile de roci sau de recife de corali, in zonele nisipoase, urmarind cu atentie prada care inoata in apropierea sa.

Reproducerea este vivipara, femela naste doi pana la noua pui vii, care sunt hraniti cu un lichid numit ,,lapte” intrauterin. Puii au la nastere lungimea de cel mult 18 cm. Perioada de imperechere este in lunile de primavara, iar durata dezvoltarii puilor poate varia intre 4-12 luni.

Pisica de mare cu pete albastre nu este o specie pe cale de disparitie, face parte din ordinul Myliobatiformes. Datorita aspectului sau deosebit este un peste foarte popular in randul acvaristilor din toata lumea.

Video – Pisica de mare cu pete albastre (Taeniura lymma):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.