Pisica de mare de apa dulce este o specie care a evoluat in apa dulce dintr-un stramos care popula marile si oceanele. Astfel se explica si numele sau popular. Mai mult decat atat aceasta pisica de mare este considerata cea mai comuna specie de apa dulce care apare in America de Sud. Populeaza mai ales fluviile Amazon si Orinoco, dar si Parana si Uruguay.

Are corpul rotund si coada scurta fara inotatoare. La varsta adulta poate avea lungimea corpului de pana la 1 m si greutatea de aproximativ 3-5 kg. Prezinta aripioare pelviene mici pliate si ascunse sub aripioarele pectorale mari si rotunjite.

Corpul masculului este mai frumos colorat decat al femelei, in nuante albastrui, verzui, maronii cu pete rotunde constrastante, marginite cu negru. Reproducerea la aceasta specie este vivipara, femela dupa o perioada de 3-4 luni, face 1-12 pui vii, cu lungimea corpului de cel mult 17 cm fiecare.

Este intens vanata de caimani si pesti rapitori mari. La randul ei este un vanator de specii de pesti mici, midii, melci, viermi, crustacee si nevertebrate acvatice de dimensiuni reduse. Daca se afla in pericol are obiceiul sa intepe cu arma sa letala – coada lunga si ascutita al carei venin este foarte puternic, poate provoca rani foarte dureroase chiar si la oameni.

Citește și:  Mamifere copitate - Antilopa de apă (Kobus ellipsiprymnus)
Potamotrygon motoro
Potamotrygon motoro

Pentru ca are obiceiul sa stea ingropata in stratul de sedimente sau de nisip de pe fundul apei, poate fi calcata accidental de cei care inoata in rauri si astfel se explica de ce in fiecare an apar multe cazuri de intepaturi provocate de astfel de pisici de mare de apa dulce.

O astfel de intamplare poate fi chiar fatala la copiii mici. In general pisica de mare de apa dulce este o vietuitoare pasnica, sta linistita in partea de jos a apelor, reactioneaza doar daca este deranjata sau provocata.

Pisica de mare de apa dulce are denumirea stiintifica de Potamotrygon motoro, face parte din ordinul Myliobatiformes, familia Potamotrygonidea si nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Pisica de mare de apa dulce (Potamotrygon motoro):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.