Pisica de mare rotunda isi are numele de la forma aproape rotunda si mult aplatizata a corpului ei. Aceasta specie traieste in apele din estul Oceanului Pacific de Nord iar in sezonul cald apare frecvent in apropierea coastelor, estuarelor si golfurilor, in zona recifelor de corali si destul de aproape de plajele nisipoase astfel incat se poate intampla sa fie calcata de persoanele neatente si care inoata in apa marii, astfel sa fie stresata, speriata si sa intepe cu spinul ascutit de pe mijlocul cozii.

Are lungimea corpului de 50-60, iar greutatea de 2-4 kg. Poate fi recunoscuta dupa forma sa rotunda creata de inotatoarele sale pectorale enorme, dar si dupa inotatoarea codala foarte lunga care are varful turtit si rotunjit iar pe partea superioara prezinta un spin lung, foarte tare ascutit, folosit ca arma de atac si aparare.

Intepatura acestui spin nu este de regula fatala pentru om insa provoaca rani adanci si este foarte dureroasa. Coloritul pe partea dorsala este in nuante maronii sau gri-intunecate cu numeroase pete luminoase, iar pe partea ventrala mai deschis, albastrui sau albicios. Ochii sunt mari pozitionati deaupra partii anterioare, au irisul de culoare deschisa.

Citește și:  Pisica de mare cu pete albastre (Taeniura lymma)

Reproducerea este vivipara, femela naste cel mult 6 pui vii dupa o perioada de gestatie de jumatate de an. Hrana sa consta din mici vietuitoare marine de tipul nevertebratelor benonice si pestisorilor pe care ii prinde de pe fundul apei.

Pisica de mare rotunda are denumirea stiintifica de Urolophus halleri, face parte din ordinul Myliobatiformes, familia Urotrygonidae si este o specie comuna in Pacific, numarul de exemplare fiind mare. Din punct de vedere comercial pisica de mare rotunda nu prezinta nici o valoare, carnea sa nu este apreciata in gastronomie.

Video – Pisica de mare rotunda (Urolophus halleri):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.