Pisica marsupiala (Dasyurus viverrinus) este un reprezentant al genului Dasyurus care traieste in Tasmania si se aseamana foarte mult cu jderul. In preajma anilor ’60 au fost vazute cateva exemplare pe continentul australian, in suburbiile orasului Sydney. In aceasta zona este cunoscuta sub numele de ,,pisica locala cu pete”. In general prefera zonele impadurite, cu ierburi inalte si tufisuri.

Masculul este intotdeuna cu 50% mai mare decat femela, are lungimea corpului de 28-45 cm, greutatea de 0,7-2 kg si lungimea cozii de 17-28 cm. Blana groasa este de culoare maronie sau neagra cu pete albe distribuite neregulat mai ales pe partea dorsala, burta este albicioasa, in rest parul are diferite nuante maronii si gri.

Botul este ascutit, urechile sunt mari si drepte, iar ochii mici si negri. Pe fiecare maxilar are patru incisivi, un canin, doi sau patru premolari si patru sau sase molari. Picioarele posterioare au patru degete prevazute cu gheare tari care o ajuta la catarat.

Citește și:  Pasărea fasa de pădure (Anthus trivialis), întâlnită și în România

Pisica marsupială

Pentru a se hrani, obisnuieste sa vaneze la sol doar noaptea, prinzand diferite mamifere mici, pasari, diferite alte vertebrate si insecte mari. Uneori hrana sa este completata cu fructe si iarba. Cel mai aprig dusman al sau este diavolul tasmanian.

Pisicile marsupiale fata un numar foarte mare de pui, ajungand pana la 24, insa datorita faptului ca are doar 6 mameloane in marsupiu, doar 6 dintre pui sunt alaptati si pot supravietui.

Acestia trebuie alaptati timp de 8 saptamani si in timp ce femela-mama iese sa se hraneasca ei raman in vizuina asteptand sa se intoarca, pentru a-si primi, iar portia de lapte. Uneori puii sunt carati pe spatele ei si trasportati astfel in alte vizuini mai sigure.

Pisica marsupiala face parte din ordinul Dasyuromorphia si familia Dasyuridea. Nu este o specie pe cale de disparitie.

Video – Pisica marsupiala (Dasyurus viverrinus):

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.